Ulkomaantyötulon verotus - Heino, Annika (My University, 2004)
Tutkielmassa käsitellään ulkomaantyötulon verotusta. Ulkomaantyöskentely kuuluu kansainväliseen vero-oikeuteen. Kansainvälinen vero-oikeus taas voidaan jakaa veroso-pimusoikeuteen, valtion sisäiseen ulkomaanvero-oikeuteen ja eurooppavero-oikeuteen. Merkitystä ulkomaantyöskentelyn kannalta on Suomen tekemillä verosopimuksilla, jot-ka määräävät sen, kummalla valtiolla on oikeus verottaa. Verosopimuksilla rajoitetaan sisäiseen lainsäädäntöön perustuvaa oikeutta verottaa sekä luodaan perusperiaatteet tiet-tyjen tilanteiden verottamiselle. Kansainvälisen vero-oikeuden säännöksillä tarkoitetaan tilanteita, joissa esimerkiksi tulolla tai varallisuudella on liittymäkohta yhtä aikaa yhden tai useamman valtion kanssa. Tutkimuksessa selvitetään luonnollisen henkilön ulko-maantulojen verotusta. Tutkimus koskee Suomen kansalaisten ulkomailta saamia palk-katuloja. Keskeisinä tutkimuskohteina ovat yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus, joista löytyvät säännökset TVL 9-13 §:stä, kolmen vuoden sääntö sekä kuuden kuukauden sääntö. Kuuden kuukauden sääntö on merkittävä, koska sen alaiseksi lasketut tulot ovat Suomessa verovapaita. Kuuden kuukauden säännöstä löytyvät määräykset TVL 77 §:stä. Ulkomaantyöskentelyn verotuksessa vaikuttavat useat eri tekijät. Kansainvälisiin tilan-teisiin liittyy aina vähintään kahden valtion verottajan intressi. Valtiot pyrkivät verotta-maan kansalaisiaan niin pitkälle kuin on mahdollista. Palkkatulon verotusoikeus on jaet-tu verosopimuksissa asuin- ja työskentelyvaltion kesken. Verosopimuksen puuttuessa lähtökohtaisesti kummallakin valtiolla on oikeus verottaa tuloa. Kansainvälistä kaksin-kertaista verotusta syntyy useamman valtion soveltaessa sekä asuin- että lähdevaltiope-riaatetta. Tavallisimman tilanteen mukaan asuinvaltio ja lähdevaltio verottavat samaa henkilöä samasta tulosta. Työvoiman liikkuvuuden lisääntyessä korostuvat yhä enem-män kansainvälisen vero-oikeuden säännökset. Lisäksi tulee myös huomioida EY-oikeuden vaikutus kansainvälisissä tilanteissa sekä työnteon muuttuminen ja sen tuomat haasteet.
Keywords: kansainvälinen vero-oikeus; yleinen ja rajoitettu verovelvollisuus; kolmen vuoden sääntö; kuuden kuukauden sääntö; fi=Talousoikeus|en=Business Law|