Sähköinen taloushallinto pk-yrityksissä - Autio, Hanna-Maija (My University, 2017)
Yritysten taloushallinto elää jatkuvassa muutoksessa teknologian kehittyessä. Sähköisen taloushallinnon myötä paperien määrä vähenee ja aineiston käsittely tapahtuu lähes ko-konaan sähköisessä muodossa ajasta ja sijainnista riippumatta. Muutoksen edessä ovat erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset, joiden rajalliset resurssit määrittävät miten ja missä mittakaavassa sähköinen taloushallinto voidaan yrityksessä ottaa käyttöön. Tutkielma on luonteeltaan kvalitatiivinen ja teemahaastattelun avulla selvitettiin koh-deyrityksen lähtökohdat ja tavoitteet. Teoriaosio koostuu aiheen kirjallisuuden ja aiem-pien tutkimuksien pohjalta ja empiriaosio toteutettiin kohdeyrityksen toimitusjohtajaa ja henkilökuntaa haastattelemalla sekä yrityksessä paikanpäällä havainnoimalla. Opinnäy-tetyöni tarkoituksena on selvittää sähköisen taloushallinnon vaikutukset pk-yrityksiin ja selvittää mitä asioita yritysten tulee ottaa huomioon toiminnan muuttuessa. Tutkimuk-sen näkökantana ovat erityisesti tilitoimistot ja tässä tapaustutkimuksessa perehdytään tarkemmin Tilitoimisto Oy:n taloushallinnon kehittämiseen. Varsinainen käyttöönotto on rajattu tutkielmasta pois. Sähköiseen taloushallintoon siirtyminen muuttaa tilitoimiston toimintatapoja ja näin ollen muovaa sen koko liiketoimintaympäristöä. Tietojen tallentamisen sijaan kirjanpi-täjien rooli muuttuu enemmän asiantuntijatehtäviin, jolloin asiakasta pystytään autta-maan enemmän myös yritystoiminnan kehittämisessä. Tilitoimiston tarjoamat palvelut ja prosessit muuttuvat, jolloin sen toiminnasta saadaan enemmän lisäarvoa asiakkaille. Henkilökunnan työroolien muuttuessa painotetaan myös entistä enemmän kykyä sisäis-tää ja käyttää uusia erilaisia tietojärjestelmiä. Kohdeyrityksessä sähköiseen taloushallin-toon siirtyminen koettiin hyvänä mahdollisuutena kehittää yrityksen liiketoimintaympä-ristöä ja näin ollen luovan myös positiivista imagoa asiakkaiden keskuudessa.
Keywords: Sähköinen taloushallinto; tilitoimisto; pk-yritys; taloushallinto; kirjanpitolaki; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Technical Communication Programme|