Sijoittajan päätöksenteko ja tappioiden realisointi - Heino, Mikael (My University, 2010)
Sijoittajan alttius pitäytyä tappiollisissa sijoituksissa ja realisoida voitolliset sijoitukset on hyvin todennettu ilmiö. Sijoittajan päätöksentekoa ohjaavat tämän näkemykset tulevasta sekä preferenssit. Käyttäytymistieteellinen talousteoria pyrkii selvittämään yksilön käytöstä huomioimalla psykologiset tekijät ja siten muodostamaan vaihtoehtoisen teorian rationaalisille odotuksille sekä odotetun hyödyn teorialle. Prospektiteoria ja psykologiset tekijät, kuten henkinen tilinpito, katumuksen välttely, kognitiivinen dissonanssi sekä heikko itsekontrolli vaikuttavat sijoittajan preferensseihin ja altistavat tämän tappion kaihdolle. Prospektiteorian mukaan yksilön kokema hyöty määräytyy referenssipisteeseen peilattavien muutosten mukaan. Tappio aiheuttaa suuremman hyödyn menetyksen kuin vastaavan suuruisen voiton aiheuttama hyödyn lisäys. Tutkielmassa selvitetään onko suomalainen sijoittaja altis tappion kaihdolle hyödyntämällä päiväkohtaista hinta- ja volyymidataa vuosilta 2000–2007. Tutkielmassa ennustetaan kaupankäyntivolyymia historiallisen, eri hintatasoilla tapahtuneen kaupankäynnin perusteella. Saadut tulokset ovat kahtalaiset: regressioanalyysin avulla saadaan joitakin viitteitä tappion kaihdosta. Tutkimusmetodin puutteet hankaloittavat pidemmälle menevien johtopäätösten tekoa. Toisaalta joulukuu näyttäytyy selvästi henkisenä takarajana tappioiden realisoinnille. Veroedun tähden sijoittajat harjoittavat itsekuria ja rationaalisesti toimien myyvät tappiolliset osakkeensa.
Keywords: rationaalinen valinta; käyttäytymistieteellinen talousteoria; prospektiteoria; tappion kaihto.; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|