Diskurssianalyysi epäeettisestä johtajuudesta : Millainen kuva epäeettisestä johtajuudesta keskustelupalstoilla rakentuu? - Kaakinen, Claudia (My University, 2025)
Tutkielmassa etsitään vastauksia kysymyksiin ”Millainen kuva epäeettisestä johtajuudesta keskustelupalstoilla rakentuu” ja ”millaisia oletuksia epäeettisestä johtajuudesta keskustelupalstoilla ilmenee”. Kysymyksiin vastatakseen täytyy ymmärtää epäeettisen johtamisen käsite, joka voidaan määritellä etiikan ja johtamisen käsitteiden pohjalta toiminnaksi, jolla pyritään saamaan tavoitteita saavutetuiksi vuorovaikutteisesti väärin tai tavalla, joka ei kuulu hyvään tapaan, tietyssä kontekstissa. Siihen, mitä pidetään vääränä ja hyvän tavan vastaisena toimintana vaikuttaa, katsotaanko toimintaa esimerkiksi hyve-etiikan, velvollisuusetiikan tai seurausetiikan näkökulmasta. Myös erilaisia epäeettisen johtajuuden tyyppejä esiintyy epäeettisen johtajuuden akateemisessa diskurssissa, kuten pimeä ja itsekeskeinen johtajuus sekä yksinvaltaiset ja organisaatiota vahingoittavat johtajuudet. Tutkielmassa käytetään valmista aineistoa, jossa on suomi24-palstalta kerättyjä virkkeitä. Virkkeistä haettiin epäeettisen ja johtamisen termeillä tutkimukseen mukaan otettavat virkkeet. Tutkimusmenetelmänä työssä on diskurssianalyysi, jossa kielenkäyttö on tarkastelun keskiössä. Virkkeistä tutkielmassa analysoidaan epäeettisen johtajuuden käsitteen rakentumista 12 aineistolähtöisen diskurssin avulla, jotka ovat kylmä käyttäytyminen (1), väkivaltaisuus (2), oman edun tavoittelu (3), ihmisen hyödyntäminen (4), epärehellisyys (5), epäoikeudenmukaisuus (6), epähengellisyys (7), johtajuudettomuus (8), kykenemättömyys (9), tuho (10), kaikkialla oleminen (11) sekä aatteellisuus ja valtiollisuus (12). Tutkielmassa analysoidaan myös teoriassa käsiteltyjen epäeettisten johtajuustyyppien piirteitä ja tieteessä käytettyjen termien esiintyvyyttä keskustelupalstojen virkkeissä. Teorian johtajuuskäyttäytymisen tyyppien kaltaisesta käytöksestä kerrotaan virkkeissä, mutta kaikkia teoriasta ammentavia termejä ei esiinny täysin samanlaisina aineistosta kerätyissä virkkeissä kuin ne teoriassa esiintyvät. Virkkeissä havaitaan olevan myös eettisiä taustaoletuksia, joita teoriaosuudessa käsitellään. Taustaoletuksina virkkeissä havaittiin, että johtaminen on kirjoittajien mielestä epäeettistä, jos sillä on huonoja vaikutuksia, se tehdään velvollisuuksien vastaisesti tai jos se tehdään hyveettömiin ominaisuuksiin perustuen. Joissain virkkeissä vaikutti olevan useampi edellä luetelluista tausta-ajatuksista ja joissain havaittiin olevan niistä ainoastaan yksi. Normatiivisista suuntauksista hyve-etiseen ajatteluun vaikutti olevan eniten viitteitä. Joidenkin muidenkin eettisten suuntausten, kuin seurausetiikan, velvollisuusetiikan ja hyve-etiikan, tausta-ajatuksia löytyi virkkeistä. Virkkeistä havaittiin nimittäin kristilliseen etiikkaan pohjautuvia ajatelmia kuin myös marxilaiseen etiikkaan perustuvaa ajattelua. Kristilliseen etiikkaan liittyen virkkeissä esiintyi muun muassa epätoivottavana pidetty poikkeaminen raamatullisuudesta. Marxilaisuuteen liittyen taas virkkeistä löytyi mainita negatiivisessa valossa kapitalismin puolestapuhujan opetuksien leviämisestä johtajistoille.
Keywords: etiikka; velvollisuusetiikka; seurausetiikka; hyveet; johtajuus; johtaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|