Män som hatar kvinnor − Jämförande studie av huvudkaraktärerna i bok och i film - Harju, Terhi (My University, 2010)
Pro gradu – tutkielmani tarkoituksena on tutkia kahta päähenkilöä, Mikael Blomkvistia ja Lisbeth Salanderia, elokuvassa ja kirjassa nimeltä Män som hatar kvinnor (suom. Miehet jotka vihaavat naisia). Tutkielmani tavoitteena on saada selville miten päähenkilät esitetään kirjassa ja elokuvassa. Tarkoituksenani on saada selville kuinka kirjan kirjoittaja esittää hahmon kirjassa ja kuinka sama hahmo esitetään elokuvassa. Tutkimusaineistona käytän sekä kirjaa että elokuvaa Män som hatar kvinnor. Tutkimuksessani käytän osittain Birgitta Henen tutkimuksessaan käyttämää ryhmittelyä joka kuvaa henkilöitä. Tutkimuksessani käyttämät kategoriat ovat nimi, ikä ja sukupuoli, vaatteet ja ulkonäkö, tavat ja pahat tavat, sosiaalinen tilanne ja psyykkiset ominaisuudet. Tukimukseni on laadullinen. Tekemäni ryhmittelyn mukaan etsin kirjasta ja elokuvasta esimerkkejä, jotka kertovat henkilöistä enemmän. Tutkimustulokseni osoittavat, että perusasiat henkilöistä, nimi, ikä ja sukupuoli sekä vaatteet ja ulkonäkö vastaavat toisiaan elokuvassa ja kirjassa. Suurin ero kirjan ja elokuvan välillä on sosiaaliset suhteeet. Blomkvistilla on elokuvassa naissuhteita, joita ei elokuvassa ole. Tämän lisäksi hänellä on tytär, jota ei elokuvassa ole ollenkaan. Kirjassa Blomkvist ei tapaa tytärtään usein ja on huono isä. Näiden esimerkkien takia Blomkvistista voi elokuvan katsoja saada paremman kuvan kuin kirjan lukija. Lisbeth Salanderilla on kirjassa äiti joka on hoitokodissa, ja Salander tapaa äitiään silloin tällöin. Elokuvassa hän kuitenkin tapaa äitinsä vain yhden kerran, eikä tunnu juuri välittävän hänestä. Kirjassa Salanderilla on holhooja, joka joutuu sairaalaan. Kirjassa Salander välittää holhoojastaan toisin kuin elokuvassa. Kirja antaa Salanderista kuvan, että hän välittää läheisistään, toisin kuin elokuva. Tämä osoittaa, että elokuva ei voi sisältää kaikkea mitä kirjassa on.
Keywords: personkarakterisering; adaptering; filmatisering; rollfigurer; bok; film; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|