Suhtautuminen tilaaja-tuottaja-malliin eräässä kunnassa - Mikkonen, Sirkka-Liisa (My University, 2008)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten kunnan päättäjät, viranhaltija ja työntekijät suhtautuvat tilaaja-tuottaja-toimintamalliin. Tilaaja-tuottaja-mallin mukainen toiminta tarkoittaa kunnan organisaation jakamista kahteen organisaatioon, tilaajiin ja tuottajiin, mutta palvelujen järjestämisvastuu säilyy edelleen kunnalla. Tutkimuksen teoriaosassa käsitellään markkinaehtoista ja hierarkkista organisaatiota ja niiden toimivuutta kuntasektorilla, transaktioanalyysin ja new public managementin perusteita. Lisäksi teoriaosassa esitellään kuntaa organisaationa, tilaaja-tuottaja-toimintamallin periaatteita ja siihen liittyviä elementtejä kuten sopimusohjausta ja näennäismarkkinoita. Metodologiana esitellään diskurssianalyysin perusteita. Tutkimus tehtiin haastattelemalla ja havainnoimalla. Haastatteluissa tuli esille, etteivät tilaaja-tuottaja-malliin kriittisesti suhtautuneet viranhaltija ja työntekijät tuoneet omia näkemyksiään esiin yleisessä keskustelussa niin selkeästi kuin mallin kannattajat. Kriittisesti suhtautuvat olisivat halunneet käydä avoimempaa keskustelua mallin toteuttamisvaihtoehdoista ja siihen liittyvistä ongelmista. Heitä esti muutoksen vastustajaksi leimaamisen pelko. Luottamishenkilöt toivat rohkeasti esiin myös omat kriittiset näkemyksensä, mutta kukaan ei suoranaisesti vastustanut mallin käyttöönottoa. Tilaaja-tuottaja-malliin siirtyminen on suuri muutos kuntaorganisaatiossa ja se vaatii hyvää muutosjohtamista.
Keywords: tilaaja-tuottaja-malli; hierarkia; markkinat; näennäismarkkinat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|