Immateriaalioikeuksien verokohtelusta - Paananen, Auvo (My University, 2005)
Työni lähtökohtana on ollut aineettomien oikeuksien eli niin sanottujen immateriaalioikeuksien kirjanpidollinen ja verotuksellinen käsittely. Olen myös käsitellyt immateriaalioikeuksia, jotka kuuluvat varallisuusoikeuksiin pääpainon ollessa kirjanpidossa ja verotuksessa, jotka ovat julkisoikeutta. Olen pyrkinyt käsittelemään aihetta siten, että verovelvollinen voisi hyödyntää tutkielman tietoja yksinoikeuden suojan valinnasta lähtien lopulliseen veroseuraukseen saakka. Lähteinä on käytetty oikeuskirjallisuutta, artikkeleita, lainsäädäntöä, hallituksen esityksiä, kirjanpitolautakunnan lausuntoja ja oikeustapauksia. Aihetta on tutkittu hyvin vähän sen voimakkaasti kasvavasta taloudellisesta merkityksestä huolimatta. Kansainvälinen käytäntö ja siirtohinnoittelu ovat jääneet vähäiselle tarkastelulle aiheen laajuuden vuoksi. Työssäni etenen käytännön mukaisessa loogisessa järjestyksessä: immateriaalioikeudet, kirjanpito ja verotus. Yritysten tiedontarpeen lisäksi olen myös ottanut huomioon luonnollisen henkilön tiedontarpeen. Oikeuskäytäntöä esittelen työni loppuvaiheessa, jolloin lukijalle on jo muodostunut käsitys lakien ja asetusten sisällöstä. Esimerkkejä oikeuskäytännöstä eli lain tulkintatapauksia olen valinnut vuodesta 1965 vuoteen 2004. Nämä tulkintatapaukset kuvaavat hyvin yhteiskunnan kehitystä. Lisäksi esitän jonkin verran arvioita sekä kehitysmahdollisuuksia. Loppuosiossa keskityn immateriaalioikeuksien verotuksen vaikutukseen kansantalouteemme. Immateriaalioikeuksilla voidaan näyttää kirjanpidossa haluttua tulosta, koska niillä ei aina ole aktivointivelvollisuutta vaan mahdollisuus. EVL:n mukaisella jaksottamisella on vaikutusta verotuksen lisäksi myös sosiaaliturvamaksujen määrään. Immateriaalioikeuksilla on vaikutusta nettovarallisuuden kautta osingonjaon verokohteluun. Kulujen vähennysoikeus on tapauskohtaista, ja se on riippuvainen käyttötarkoituksesta ja tulontuotto-odotuksista. Immateriaalioikeuksista saatavat tulot voivat olla joko pääoma- tai ansiotuloa tai verovapaata varallisuutta perinnönsiirrossa . Yritykselle ne ovat erittäin merkittävä tekijä kilpailukyvyn kannalta.
Keywords: immateriaalioikeudet; verotus; kirjanpito