Friendship between Sherlock Holmes and John Watson - Korpi-Hallila , Niina (My University, 2015)
Sherlock Holmes ja John Watson ovat kirjallisia hahmoja, joiden ystävyys on yhtä tunnettu kuin heidän seikkailunsa. Ystävykset loi 1800-luvulla kirjailija Sir Arthur Conan Doyle, ja sen jälkeen he ovat esiintyneet useissa eri kirjoissa, sekä elokuvissa että näytelmissä. Tämä pro gradu -tutkielma selvittää Holmesin ja Watsonin ystävyyttä. Tämä tehdään vertailemalla Sir Conan Doylen alkuperäistä ensimmäistä Sherlock Holmes -romaania A Study in Scarlet, joka julkaistiin vuonna 1887, kahden eri tv-sarjan jakson kanssa. Nämä jaksot ovat nimeltään A Study in Scarlet (1968) ja A Study in Pink (2010). Tutkielmassa lopputuloksiin käytettiin muun muassa René Girardin (1961) kehittämää teoriaa halun kolmiosta, sekä teoriaa homososiaalisuudesta, huumorista ja maskuliinisuudesta. Maskuliinisuusteoria sisältää ajatuksia esimerkiksi miesten välisen ystävyyden stereotypioista ja ennakkoluuloista. Huumori puolestaan on yksi ystävyyden kantavista voimista, sillä se yhdistää samanlaiset persoonat ja lieventää stressiä. Homososiaalisuus, kahden samaa sukupuolta olevan välinen suhde, tarjoaa näkökulman miesten ystävyyteen. Halun kolmio on tärkeä, koska erityisesti John Watson haluaa tutkia rikoksia Sherlock Holmesin esimerkin kautta, mikä vahvistaa heidän ystävyyttään. Sherlock Holmesin ja John Watsonin ystävyys koostuu molemminpuolisesta luottamuksesta, lojaaliuudesta, hyväksynnästä ja kunnioituksesta. Miehet ovat erilaisia, mutta samalla hyvin samankaltaisia, mikä tekee heidän suhteestaan vahvan ja tasa-arvoisen. Ystävykset enemmän kuin täydentävät toisiaan: he ovat sielunsukulaisia.
Keywords: Friendship; Sherlock Holmes; John Watson; Triangular Desire; Humour; fi=Englannin kieli|en=English language|