King Star ¬– Riskiä liiketoimintaa Musiikkimaailma rock - bändin näkökulmasta - Heiskanen, Suni, Markus, Henri (My University, 2009)
Musiikkiteollisuus on ollut merkittävä toimiala jo kymmeniä vuosia. Se on kasvanut harppauksen yhdeksi hyvin merkittäväksi teollisuuden alaksi, josta löytyy mitä erilaisimpia toimijoita levy-yhtiöistä soitinvalmistajiin ja managereista yksittäisiin muusikoihin. Musiikkiteollisuuden rinnalle on kasvanut markkina-arvoltaan mahtava viihdeteollisuus, johon lukeutuu muun muassa elokuvateollisuus, sekä nykyään merkittävään rooliin kehittynyt peliteollisuus. Musiikkialan merkittävän tuotos on musiikkiteos, joka on useimmiten yhden tai useamman henkilön luovuuden tulos, jolle on vaikea määritellä esimerkiksi hintaa ja jokainen teos on erilainen. Musiikkitoimialan aineettomuus onkin yksi ominaispiirre, joka erottaa sen muista teollisuudenaloista. Musiikkitoimiala elää ja muuttuu, varsinkin digitalisoituminen sekä internet ovat muokanneet sitä peruuttamattomasti. Levy-yhtiötoiminnassa pitkään vallinneet toimintamallit ovat murtuneet ja uusia sekä ennennäkemättömiä ajatuksia syntyy jatkuvasti. Musiikkia tehdään kuitenkin jopa enemmän kuin aikaisemmin ja yhä useampi yrittäjä etsii mahdollisuuksiaan alalla. Tässä tutkielmassa käsitellään musiikkitoimialaa, siihen kuuluvia toimijoita, sekä alan arvoketjua sekä ansaintalogiikka. Lisäksi perehdytään bänditoimintaan ja siihen liittyviin tekijöihin case - tapauksen avulla. Tutkielman avulla saadaan käsitys siitä, mitä musiikkiteollisuus sekä musiikkibisnes ovat ja case - tapauksesta selviää miten King Star toimii musiikkitoimialalla sekä pyrkii tekemään harrastuksesta ammatin.
Keywords: musiikkiliiketoiminta; musiikkibisnes; arvoketju; ansaintalogiikka; bänditoiminta.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|