​​Työnantajan keinot työhyvinvoinnin vahvistamiseen hajautetussa työyhteisössä​ : Walki Oy - Hyytinen, Siiri (My University, 2026)
​​​​​Työhyvinvoinnin merkitys organisaatioiden toiminnalle ja kilpailukyvylle on korostunut erityisesti työelämän murroksen ja hajautettujen työmuotojen yleistymisen myötä. Hybridi- ja etätyön lisääntyminen on muuttanut työn tekemisen tapoja sekä työn sosiaalisia rakenteita, mikä on tuonut uusia vaatimuksia työhyvinvoinnin johtamiseen ja tukemiseen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan työnantajan keinoja työhyvinvoinnin vahvistamiseksi hajautetussa työyhteisössä Walki Oy:llä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia työn vaatimuksia ja voimavaroja toimihenkilöt kokevat työssään sekä millaisia kehittämisehdotuksia he esittävät työhyvinvoinnin tukemiseksi.  Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään työn vaatimusten ja voimavarojen mallia sekä sosiaalisen vaihdannan teoriaa. Keskeisinä käsitteinä tarkastellaan työn vaatimuksia, työn voimavaroja, työhyvinvointia, yhteenkuuluvuutta ja työyksinäisyyttä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, ja aineisto on kerätty puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Haastatteluihin osallistui kohdeyrityksen toimihenkilöitä, jotka työskentelevät hajautetussa työyhteisössä. Aineisto on analysoitu aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Analyysissa on tunnistettu keskeisiä teemoja, jotka liittyvät työn kuormitustekijöihin, voimavaroihin, sosiaalisiin suhteisiin sekä työnantajan tarjoamiin tukitoimiin.  Tulosten perusteella hajautetussa työssä korostuvat erityisesti työn itsenäisyys ja joustavuus voimavaroina, mutta samalla työn rajojen hämärtyminen ja vuorovaikutuksen väheneminen voivat lisätä kuormitusta ja yksinäisyyden kokemuksia. Työyhteisön vahva yhteenkuuluvuuden tunne näyttäytyy keskeisenä työhyvinvointia vahvistavana tekijänä. Työnantajan aktiivisella viestinnällä, esihenkilötyöllä, yhteisöllisyyttä tukevilla käytännöillä sekä selkeillä rakenteilla on merkittävä rooli hyvinvoinnin tukemisessa. Tulokset osoittavat, että työhyvinvoinnin vahvistaminen hajautetussa työyhteisössä edellyttää sekä rakenteellisia että sosiaalisia toimenpiteitä.  Tutkimus syventää ymmärrystä työhyvinvoinnin rakentumisesta hajautetussa työssä ja tarjoaa organisaatiolle käytännönläheisiä kehittämisnäkökulmia. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että työnantajan systemaattinen ja vuorovaikutteinen ote työhyvinvoinnin johtamiseen on keskeinen tekijä kestävän työyhteisön rakentamisessa.
Keywords: työhyvinvointi; työyhteisöt; johtaminen; työ; organisaatiot; työelämä; resurssit; työntekijät; hajautettu työ; kehittäminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|