Ukrainan sodan vaikutus Saksan osakemarkkinoihin : Tarkastelussa epänormaalit tuotot lyhyellä aikavälillä vuonna 2022 - Lahti, Taija Johanna (My University, 2024)
Geopoliittisten riskien vaikutuksista tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet geopoliittisten riskien ja uhkien aiheuttavan epävarmuutta ja vaihtelua osakkeiden hinnoissa. Geopoliittisten konfliktien on havaittu aiheuttavan osakemarkkinoilla pääasiassa negatiivisia reaktioita, jotka eivät ole keskittyneet pelkästään sotiviin maihin. Sodan vaikutusten onkin havaittu vaikuttavan sotivien osapuolien lisäksi myös muihin maihin ja niiden talouksiin. Ukrainan sodan vaikutukset ovat olleet tutkimusten kohteena, ja tulokset ovat osoittaneet osakemarkkinoiden reaktioiden olleen vaihtelevia alueesta, maasta ja markkinasegmentistä riippuen, sekä ja yritysten koon ja toimialojen välillä. Tutkimukset ovat osoittaneet taloudellisten sidosten ja maantieteellisen läheisyyden aiheuttavan herkkyyttä geopoliittisille shokeille. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten Ukrainan sodan alkaminen vaikutti Saksan osakemarkkinoihin ensimmäisen kuukauden aikana. Tutkielman toteutuksessa käytettiin menetelmänä tapahtumatutkimusta (event study), sillä se soveltuu osakemarkkinoilla tietyn tapahtuman aiheuttaman vaikutuksen tutkimiseen. Tapahtumapäiväksi valittiin sodan alkamispäivä 24.2.2022, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tapahtumaikkunaksi valittiin tapahtumapäivää edeltänyt viikko ja sitä seurannut kuukausi, sen ollen pituudeltaan 31 päivää. Tutkielman tutkimusaineisto kerättiin Saksan yleisindekseistä (DAX, MDAX ja SDAX), joista tutkimusaineistoon sisältyi rajausten jälkeen yhteensä 152 osaketta. Yleisindeksejä käytettiin koko osakemarkkinan tarkastelun lisäksi eri kokoluokkien ja kuuden valitun toimialan tarkasteluun. Sodan vaikutusta osakemarkkinoihin arvioitiin osakkeiden päiväkohtaisissa hinnoissa havaittujen muutosten kautta määrittelemällä epänormaalit tuotot. Tilastollista merkitsevyyttä testattiin Studentin t-testillä. Epänormaaleja tuottoja varten selvitettiin ensin normaalit eli odotetut tuotot, joihin toteutuneita tuottoja verrattiin. Normaalit tuotot määriteltiin markkinamallin avulla, sillä sen avulla pystytään erottamaan osakkeen poikkeava tuotto markkinoiden yleisestä kehityksestä. Tämän tutkielman laskennat tehtiin käyttäen verrokki-indeksinä Saksan DAX-indeksiä. Tutkielman tulokset osoittavat Ukrainan sodan alkamisella olleen selkeä, mutta lyhytaikainen vaikutus Saksan osakemarkkinoihin ensimmäisen kuukauden aikana. Koko Saksan osakemarkkinan epänormaaleja tuottoja tarkastellessa voidaan havaita, että välitön reaktio sodan alkuun ei ollut kovin merkittävä, ja vaikutus oli voimakkaimmillaan ensimmäisen viikon aikana. Tulokset osoittavat yrityksen kokoluokalla ja toimialalla olleen vaikutusta sodan aiheuttaman reaktion voimakkuuteen. Tulosten perusteella Ukrainan sodalla voidaan sanoa olleen negatiivinen vaikutus suuriin ja pieniin yrityksiin, kun taas keskisuurille yrityksille vaikutus oli positiivinen. Tarkastelun kohteena olleista toimialoista eniten sodasta kärsivät ilmailu- ja puolustusteollisuus, sekä autoteollisuus. Suurimmat hyötyjät olivat energia-ala ja teknologiateollisuus.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|