Tuulivoiman melu ja sen vaikutukset - Välisuo, Petri; Rutledge, Kendal; Antila, Marko; Janhunen, Sari; Fonseca, Ricardo; Uosukainen, Seppo; Kataja, Jari; Bengs, Dennis; Paulraj, Thileepan (Vaasan yliopisto, 2020)
Tuulivoiman tuotanto on kasvussa, koska sen avulla voidaan vähentää energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä. Tuulivoima tulee sijoittaa riittävän etäälle asutuksesta, koska sen haittavaikutuksena on ympäristölle koituva meluhaitta, jolta voidaan suojautua parhaiten riittävällä turvaetäisyydellä. Lainsäädännössä on määritelty melurajat, joita suurempaa meluhaittaa tuulivoimala ei saa tuottaa asutukselle, ja riittävä turvetäisyys määritetään melurajojen perusteella laskennallisesti melumallien avulla. Tämä malli toimii vain mikäli käsityksemme tuulivoiman melun etenemisestä, luonteesta, vaikutuksista ja häiritsevyydestä pitävät paikkansa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli laajojen mittausten avulla mitata melun etenemistä ja sen luonnetta, melun riippuvuutta sääolosuhteista ja verrata mittaustuloksia asukkaiden kokemuksiin. Tutkimuksessa suoritettiin myös sääolosuhteiden pitkäaikaismittauksia ja mallinnusta, kerättiin palautetta asukkailta ja kehitettiin metriikoita vaikutusten mittaamiseen. Mittausten mukaan nykyinen melumallinnus ei vaikuttaisi ainakaan aliarvioivan melutasoja. Myöskään mittauksissa ei havaittu huolestuttavia infraäänitasoja tai infraäänialueen paineenvaihteluita kohteena olleiden tuulipuistojen läheisyydessä.

Wind power production is growing, because it is an effective methods to reduce greenhouse gases of energy production. Wind turbines must be placed far enough from dwellings, because of their noise effects, which can be best mitigated with sufficient safety distance. The regulations determine limits for noise immission which cannot be exceeded, and the safety distance is calculated based on the regulations using noise propagation models. This is only reliable if our understanding of noise propagation, character, effects and annoyance are true. The purpose of this research was to carry out a comprehensive measurement campaign to study the propagation and character of the noise in different weather conditions and compare the measurements with the feedback from dwellers. Long term weather measurements and modelling were also carried out to find out how they affect to noise generation and propagation. Dweller feedback and noise quality metrics were utilized to analyze the subjective effects of noise and infrasounds. According to the mesurements, the noise propagation model does not seem to underestimate the actual noise levels. We could not either observe excessive infrasound levels or pressure pulses in wind turbine sites.
Wind turbine noise and its effects
Keywords: tuulivoimalat; melu; tuulienergia; vaikutukset; mittaus; tuulipuistot; ympäristöhaitat; akustiikka