Luottamukseen myönteisesti vaikuttava johtaminen virtuaalisessa työympäristössä : Tapaus Tulli - Saranki, Heini (My University, 2022)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaisena johtaminen ja luottamus koetaan virtuaalisessa työympäristössä. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, millä tavoin virtuaalinen työympäristö vaikuttaa johtamistyöhön ja luottamukseen sekä löytää keinoja, joilla johtajat voivat vaikuttaa luottamukseen myönteisesti. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tapaustutkimuksena. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla Tullin valvontaosaston tarkastusyksiköistä. Haastateltavana oli sekä johtajia että asiantuntijoita. Tutkimus osoitti, että luottamus on lähtökohtana virtuaalitiimin toimivuudelle ja yhteistyön onnistumiselle. Johtajan fyysisellä etäisyydellä ei ole merkitystä, mikäli tiimin jäsenet voivat tuntea johtajan läsnäolon virtuaalisessa työympäristössä ja johtaja on helposti tavoitettavissa. Vuorovaikutus on keskeinen luottamusta muokkaava tekijä virtuaalisessa toimintaympäristössä. Johtaja vaikuttaa luottamukseen myönteisesti kohtelemalla tiimin jäseniä yksilöinä, pitämällä tiimin jäsenet ajantasalla sekä luomalla tilaisuuksia vapaamuotoiseen keskusteluun virtuaalisten tapaamisten muodossa.
Keywords: johtaminen; luottamus; työympäristö; tiimit; työyhteisöt; virtuaalisuus; esihenkilöt; johtajat; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|