Tiimivalmentajan kehitys transformationaalisena johtajana - Sorvari, Susanna (My University, 2010)
Globalisaatio, työvoiman moninaisuus ja teknologian jatkuva kehitys tuovat yrityksille uusia haasteita. Näihin haasteisiin on pyritty vastaamaan siirtymällä tiimityöskentelyyn, joka mahdollistaa esimerkiksi päätöksenteon tuomisen lähelle itse työtä. Transformationaalinen johtajuus edustaa loistavaa johtajuutta, jota tiimin johtaja voi käyttää. Eri persoonallisuuden omaavat johtajat toimivat tiimeissään eri tavalla ja näin ollen vaikuttavat myös koko tiimin menestymiseen. Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida tiimin johtajan persoonallisuuden vaikutusta hänen kehitykseensä tiimin transformationaalisena johtajana. Tämä tutkielma sisältää sekä teoreettisen kirjallisuuskatsauksen että empiirisen tutkimuksen. Teoriaosuudessa selvitetään mitä tiimit käytännössä ovat sekä mikä tiimin johtajan rooli tiimissä on. Transformationaalinen johtajuus valittiin tiimivalmentajien kykyjen mittariksi. Teoriaosuudessa esitellään transformationaalisen johtajuuden peruspiirteet ja empiirisen osuuden tutkimuslomake mittaa tiimivalmentajan transformationaalista johtajuutta. Persoonallisuutta kuvaamaan tässä tutkielmassa käytetään Myers-Briggs Tyyppi Indikaattoria, jonka mukaan yksilön persoonallisuus muovautuu neljän eri preferenssiparin perusteella. Tutkielman empirian perusteella todettiin, että parhaiten transformationaalista johtajuutta tiimivalmentajien keskuudessa osoittivat J:t, SF-tyyliset, ENTJ-tyyppiset ja naiset. Kehitystä transformationaalisena johtajana kuitenkin eniten esittivät introvertit, ST-tyyliset, ISFJ-tyypit sekä miehet. Hyvää transformationaalista johtajuutta näyttäisi ennustavan siis järjestelmällinen-preferenssi ja kehitystä introverttius. Tutkielmassa löydettiin myös yhteys tiimin luottamuksen ja arvostuksen vaalimisen sekä introverttien ja SF-tyylin välillä. Tiimivalmentajien transformationaalisuuden sekä luottamuksen ja arvostuksen vaalimisen välillä todettiin myös positiivinen riippuvuussuhde.
Keywords: tiimit; tiimin johtaja; transformationaalinen johtajuus; persoonallisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|