Hyvä yritysrahoituspäätös : tarkasteltavana vähittäispankin luotto päätös pk -yritykselle - Savioja, Marja (My University, 2026)
Suomessa on lähes puoli miljoonaa yritystä ja vuosittain perustetaan kymmeniä tuhansia lisää. Suomalaisen pk -yrityksen kasvun ja menestymisen edellytys on pääoman saatavuus, joka usein edellyttää myönteistä rahoituspäätöstä. Vähittäispankille pk -yritys on erittäin tärkeä yhteistyö kumppani. Pk -yrityksille myönnetään vuosittain yritysluottoja yli 24 miljardia euroa ja yritys luottojen kokonaislainakanta on yli 60 miljardia euroa. Tässä tutkimuksessa selvitetään, millainen on hyvä yritysrahoituspäätös. Tarkastelun kohteena ovat velallisena pk -yritys ja rahoittajana Suomessa toimiva vähittäispankki. Tutkimuksessa tar kastellaan erityisesti yritysrahoituspäätökseen liittyvää päätösprosessia ja siihen liittyvää huolel lisuus- ja dokumentointivelvoitetta. Tutkimuksessa tarkastellaan myös yritysrahoituspäätökseen vaikuttavia oikeudellisia tekijöitä, mm. pankkisääntelyä ja sen vaikutusta hyvään yritysrahoituspäätökseen. Tutkimuksen tueksi tehdään myös haastattelu yritysrahoituspäättäjille ja riskienhallinnan asiantuntijoille. Tutkimuk sen toteuttamiseen vaikuttaa myös tutkijan pitkä kokemusperäinen tieto aiheeseen liittyen. Tutkimuksen päälähteenä on Marika Salon Hyvä liiketoimintapäätös ja johdon vastuu. Aikaisem paa tutkimusta aiheesta ei ole tehty. Aihe on tärkeä, koska pääoman saatavuus on pk -yrittäjälle yksi merkittävimpiä yritystoiminnan kasvun ajureita. Pankeille yritysrahoitus on tärkeä osa niiden ansaintaa mm. korkokatteen takia. Rahoittajan on kasvaneen regulaation ja valvonnan takia ky ettävä tekemään rahoituspäätös sillä tavalla, ettei siitä myöhemminkään aiheudu johdolle kor vausvastuuta. Tutkimuksen tuloksena syntyi suositus siitä, minkälaisia vaatimuksia voidaan asettaa hyvälle yri tysrahoituspäätökselle ja selvitys siitä, miksi päätöksen dokumentaatio ja valvonta on tärkeää. Hyvä yritysrahoituspäätös perustuu yhtiöoikeudellisiin huolellisuus- ja lojaliteettivelvoitteisiin sekä luottolaitostoiminnan sääntelyyn. Hyvä ja huolellinen yritysluottopäätös valmistellaan, do kumentoidaan ja valvotaan tarkasti. Luottotappioihin varaudutaan jo päätöksentekohetkellä. Hyvä yritysrahoituspäätös määrittyy ensisijaisesti päätöksenteon laadun, ei yksittäisen lopputu loksen perusteella. Hyvä yritysrahoituspäätös on ensisijaisesti prosessi, ei lopputulos. Tutkimus avasi myös jatkotutkimusmahdollisuuksia. Jatkotutkimuksen aihe voisi käsitellä esimerkiksi tek nologian ja automaation roolia muuttuvassa pankkiympäristössä ja luottopäätöksenteossa.
Keywords: pankit; rahoitus; vastuu; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|