Tilintarkastuksen odotuskuilu : Sijoittajien näkemyksiä tilintarkastuksesta - Ankkuri, Tommi (My University, 2021)
Tilintarkastuksen teorian mukaan tilintarkastusfunktion lähtökohtana on tilintekovelvollisuus joko usemman osapuolen kesken tai julkiseen tilintekovelvollisuuteen perustuvana. Tilintarkastus perustuu tämän velvollisuuden täyttämiseen ja sen yhteydessä annettavan informaation varmentamiseen. Kun yhtiöiden omistus ja johto ovat eriytyneet, on omistajille tullut tarve valvoa omaa omistajan etuaan. Lisäksi toimivien pääoma- ja rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta on tärkeää, että yhtiön julkaisemiin tietoihin voidaan luottaa ja että näiden tietojen perusteella voidaan tehdä perusteltuja taloudellisia päätöksiä. Tätä tarkoitusta varten tarvitaan riippumaton taho, joka varmentaa yhtiön ulkopuolisille tuottamaa tietoa. Suurta julkisuutta saaneet yritysskandaalit ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä tilintarkastajien toiminnasta ja eivät ole olleet omiaan kasvattamaan tilintarkastusinstituution uskottavuutta. Odotuskuilulla tarkoitetaan yhteisön eri sidosryhmien tilintarkastukseen kohdistamien odotusten ja tilintarkastajien suoriutumisen välistä eroa. Ensin tutkielmassa tarkastellaan teorian pohjalta odotuskuiluilmiön esiintymistä ja luonnetta sekä käydään läpi tilintarkastajien työtä koskevaa lainsäädäntöä, jonka jälkeen tarkastellaan aikasempien odotuskuiluilmiötä koskevien tutkimusten tuloksia. Aikasempien tutkimusten tuloksista johdetaan tämän tutkimuksen hypoteesit, joita testataan empiirisessä osassa suoritettavan kyselytutkimuksen avulla.Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka sijoittajien eli ns. suuren yleisön näkemykset eroavat siitä, mitä tilintarkastajien tehtäviksi ja velvollisuuksiksi on säädetty. Kyselytutkimus toteutettiin jakamalla kyselyyn johtava linkki Si-joituskerho nimiseen Facebook-ryhmään, jossa oli kyselyn toteuttamishetkellä n. 75 000 jäsentä. Ryhmään voivat liittyä kaikki sijoittamisesta kiinnostuneet henkilöt. Aikaisemmissa tutkimuksessa vastaajaryhmät ovat usein koostuneet yhteisön lähimmistä sidosryhmistä. Ulkoista sidosryhmää ovat edustaneet usein lainanantajat ja rahoittajat sekä sisäisiä sidosryhmiä yhteisön johto tai talouspäälliköt. Aikaisemmassa tutkimuksessa ja kirjallisuudessa odotuskuilua on havaittu erityisesti liittyen tilintarkastajan tehtävien ja vastuun laajuuteen, tilintarkastajan raportointiin sekä riippumattomuuteen liittyvissä kysymyksissä. Esimerkiksi muiden kuin tilintarkastuspalveluiden tarjoamista tilintarkastusasiakkaalle on pidetty tilintarkastajan riippumattomuutta vaarantavana tekijänä. Tutkielmassa tarkastellaan siten myös tilintarkastajan tehtäviä ja vastuuta sekä keinoja odotuskuilun pienentämiseksi. Aikaisempien tutkimusten perusteella voidaan todeta, että odotuskuilua havaitaan edelleen ja sen keskeisimmät osa-alueet ovat pysyneet samana vuodesta toiseen. Tutkielmassa selvitettiin kyselytutkimuksen avulla, esiintyykö sijoittamista harjoittavan, ns. suuren yleisön keskuudessa odotuskuilua. Saadut tulokset olivat osittain linjassa aikasemman tutkimuksen kanssa, mutta tulokset olivat myös osittain ristiriitaisia. Suuremmalla otoskoolla toteutettu tutkimus suurelle yleisölle toisi varmasti uusia näkökulmia tilintarkastusalan kehittämiseen.
Keywords: tilintarkastus; laskentatoimi; sidosryhmät; tilintarkastuslaki; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|