The impact of artificial intelligence on the role of auditors in international audit firms - Kotivirta, Kia Daniela (My University, 2025)
Artificial intelligence (AI) has revolutionised many industries and is expected to transform auditing as well. Technological advancements have raised questions on whether AI will replace auditors with automation or assist auditors by augmenting their capabilities. This study aims to fill a current research gap by exploring how AI automation and augmentation will affect the role of auditors in international auditing companies by examining the benefits and challenges of AI automation and augmentation for international auditing firms. The research was conducted as a qualitative study. The data was collected through semi-structured interviews and analysed thematically. The sample consists of nine executives from international auditing companies based in Finland. The findings were analysed through the study’s theoretical framework, which consists of the automation-augmentation paradox, the concept of human-AI coexistence, and the co-piloted auditing model. The findings suggest that AI will not replace auditors but will support their work and augment their capabilities. As a result, the auditor’s role and responsibilities are expected to transform. As AI automates routine tasks, auditors’ focus is expected to shift towards more analytical tasks. Changes in team structure are also expected as AI is integrated into audit teams. This creates hybrid teams that consist of humans and machines, supporting the idea of human-AI coexistence. This shift in the auditor’s role highlights the need for auditors to acquire new skills and develop old ones to succeed in an AI-driven environment. This study also presents the main benefits and challenges AI can bring to international audit companies. The findings suggest that AI can bring audit companies many benefits, including increased efficiency, enhanced quality, improved work experience, and risk detection. From these benefits, increased quality, efficiency and work experience can be considered automation-driven, while improved risk detection can be considered more related to augmentation. The findings also indicate that AI can present several challenges for audit companies. Challenges, such as a lack of trust and transparency, as well as regulatory uncertainty, can relate to either automation or augmentation, while overreliance and data standardisation can be considered more connected to automation. The findings of this study indicate the need to adapt to the upcoming changes in auditors' roles by ensuring auditors have the necessary skills to work alongside AI systems efficiently. This calls for AI training in auditing firms and a willingness to learn new technologies from auditors. Another recommendation is that organisations should encourage and improve human-AI collaboration to fully reap the benefits of AI use. Finally, regulators should provide clear instructions on responsible AI use.

Tekoäly on mullistanut lukuisia toimialoja, ja sen odotetaan tuovan muutoksia myös tilintarkastukseen. Teknologian jatkuva kehitys on herättänyt kysymyksiä siitä, tuleeko tekoäly korvaamaan tilintarkastajat automaation avulla vai avustamaan tilintarkastajia täydentämällä heidän ominaisuuksiaan. Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan olemassa olevaan tutkimusaukkoon tutkimalla tekoälyautomaation ja -augmentaation vaikutuksia tilintarkastajan rooliin kansainvälisissä tilintarkastusyrityksissä tarkastelemalla tekoälyautomaation ja -augmentaation tuomia hyötyjä ja haittoja kansainvälisille tilintarkastusyrityksille. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Sen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla sekä analysoitiin ja esiteltiin temaattisesti. Otos koostuu yhdeksästä eri haastateltavasta Suomessa toimivista kansainvälisistä tilintarkastusyrityksistä. Tuloksia tarkasteltiin tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen kautta, joka koostuu automaatio-augmentaatio paradoksista, ihmisen ja tekoälyn rinnakkaiselon käsitteestä (human-AI coexistence) sekä yhteisohjatun tilintarkastuksen mallista (co-piloted auditing). Tutkimustulokset esittävät, että tekoäly ei tule korvaamaan tilintarkastajia vaan se tulee tukemaan heidän työtään sekä täydentämään heidän osaamistaan. Tämän seurauksena tilintarkastajan roolin ja vastuualueiden odotetaan muuttuvan. Tekoälyn automatisoidessa rutiinitehtäviä tilintarkastajien työ tulee keskittymään enemmän analyyttisiin tehtäviin. Tekoälyn integroiminen tilintarkastustiimeihin muuttaa tiimien rakennetta luoden hybriditiimejä, jotka koostuvat ihmistilintarkastajista sekä koneista. Nämä muutokset korostavat tilintarkastajien tarvetta hankkia uusia taitoja sekä kehittää vanhoja menestyäkseen tekoälyn muovaamassa työympäristössä. Tutkimustulosten mukaan tekoäly voi hyödyttää tilintarkastusyrityksiä parantamalla tehokkuutta ja laatua, lisäämällä työn mielekkyyttä sekä parantamalla riskien tunnistusta. Näistä hyödyistä parantunut tehokkuus ja laatu sekä työn mielekkyys liitettiin automaatioon, kun taas riskien tunnistus kytkeytyy enemmän augmentaatioon. Tutkimus tunnisti myös tekoälyyn liittyviä haasteita, kuten luottamuksen ja läpinäkyvyyden puutteen sekä sääntelyn epävarmuuden, jotka voivat liittyä sekä automaatioon että augmentaatioon. Automaatioon yhdistettyjä haasteita olivat liiallinen tekoälyyn tukeutuminen sekä tarve datan standardoinnille. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että tilintarkastajien roolin muutokseen on syytä varautua varmistamalla, että tilintarkastajilla on tarvittavat taidot työskennellä tehokkaasti tekoälyn rinnalla. Tämä edellyttää tilintarkastusyrityksiltä tekoälykolutusta ja tilintarkastajalta halukkuutta oppia uusia teknologioita. Yritysten tulisi tukea tilintarkastajien ja tekoälyn välistä yhteistyötä, jotta tekoälyn tuomia hyötyjä voidaan hyödyntää käytännössä. Sääntelevien elinten tulisi myös asettaa selkeät ohjeet tekoälyn vastuulliselle käytölle tilintarkastuksessa.
Keywords: artificial intelligence; automation; auditing (evaluation); auditors (accountants); coexistence; tekoäly; tilintarkastus; automaatio; tilintarkastajat; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business