Kolmannen sektorin organisaation tuottamien palvelujen hinnoittelu : Satakunnan Syöpäyhdistys ry - Sävelä-Keskilohko, Anna (My University, 2025)
Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajiin kohdistuu tällä hetkellä paljon muutospaineita uusien hyvinvointialueiden muodostamisen myötä ja tarve palveluiden tuotteistukselle ja kehittämiselle on kasvussa. Aiheen tärkeys on korostunut tutkimuksen teon aikana, sillä samanaikaisesti on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus astunut voimaan. Taloudellinen epävarmuus on saavuttanut monet sosiaali- ja terveysalan järjestöt, sillä muutospaineet ovat kohdistuneet myös taloudellisten resurssien pienentymiseen muun muassa avustusten vähenemisen vuoksi. Tämä tutkielma tarkastelee Satakunnan Syöpäyhdistys ry:n palvelujen hinnoittelua, tuotteistusta ja niihin liittyviä haasteita sekä kehitysmahdollisuuksia. Satakunnan Syöpäyhdistys ry toimii Satakunnan alueella tarjoten apua ja tukea syöpäsairaille, heidän läheisilleen tai muille syövästä kiinnostuneille. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yhdistyksen tarjoamia asiantuntijapalveluja voisi hinnoitella, millaisia haasteita hinnoittelussa on ja miten hinnoittelua voitaisiin kehittää tulevaisuudessa vastaamaan paremmin sekä yhdistyksen tavoitteita että yhdistyksen asiakkaiden tarpeita. Tutkielman teoreettinen osuus käsittelee kolmannen sektorin toimintaa tuotteistuksen, hinnoittelun, kustannusten ja kannattavuuden näkökulmasta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus, joka toteutettiin case-tutkimuksena. Aineisto on kerätty haastattelemalla tutkimukseen yhdistyksen toiminnanjohtajaa ja työntekijöitä yhteensä 6 haastattelussa osallistavan havainnoinnin lisäksi. Haastattelut ovat olleet pääosin puolistrukturoituja, joiden pohjalta on tehty sisällönanalyysi. Aineistossa on hyödynnetty paljon myös yhdistyksen toimittamia lähdeaineistoja ja muuta materiaalia. Tutkimuksessa pyritään muodostamaan kattava kokonaiskuva yhdistyksen toiminnasta ja tarjottavista palveluista. Hinnoittelumallin luomisen myötä palvelut ovat hinnoiteltu kerätyn kustannusinformaation perusteella ja palveluille on saatu muodostettua konkreettiset hinnat. Varsinkin voittoa tavoittelemattomien yhdistysten tulisi huomioida yhtenä hinnan perusteena ainakin kustannukset kattava malli. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että palvelujen hinnoittelua ohjaavat yhdistyksen arvot, taloudelliset edellytykset ja resurssit. Hinnoittelun keskeisiä haasteita ovat esimerkiksi asiakasmaksujen kohtuullisuus ja palvelujen taloudellinen kestävyys. Hinnoittelua voisi kehittää esimerkiksi lisäämällä säännöllisen asiakaspalautteen keräämistä. Tutkimus tuottaa uutta tietoa syöpäyhdistykselle palvelujen hinnoittelusta ja tarjoaa konkreettisia suosituksia hinnoittelukäytäntöihin. Jatkotutkimuksen aiheena voisi olla hyödyllistä tutkia asiakasnäkökulmaa tarkemmin ja vertailla eri syöpäyhdistysten hinnoittelumalleja keskenään.

Public and private healthcare service providers are currently under a lot of pressure to change due to the formation of new welfare areas, and the need for productization and development of services is growing. The importance of the topic has been emphasized during the research, as the social and healthcare reform has come into force at the same time. Financial uncertainty has reached many social and healthcare organizations, as the pressure to change has also focused on the reduction of financial resources due to a decrease in grants among other things. This study examines the pricing, productization and related challenges and development opportunities of the Satakunta Cancer Association's services. The Satakunta Cancer Association operates in the Satakunta region, offering help and support to cancer patients, their loved ones or others interested in cancer. The aim of the study is to determine how the expert services offered by the association could be priced, what challenges there are in pricing, and how pricing could be developed in the future to better meet both the association's goals and the needs of the association's customers. The theoretical part of the study discusses the activities of the third sector from the perspective of productization, pricing, costs and profitability. The study is qualitative in nature and was carried out as a case study. The data was collected by interviewing the association's executive director and employees in a total of 6 interviews, in addition to participatory observation. The interviews were mainly semi-structured, based on which content analysis was conducted. The data also made extensive use of source materials and other material provided by the association. The study aims to form a comprehensive overall picture of the association's activities, and the services offered. By creating a pricing model, the services have been priced based on the collected cost information and concrete prices have been established for the services. Nonprofit associations should consider at least a cost-covering model as one of the bases for the price. The results of the study show that the pricing of services is guided by the values, financial conditions and resources of the association. Key challenges in pricing include, for example, the reasonableness of customer fees and the financial sustainability of services. Pricing could be improved, for example, by increasing the collection of regular customer feedback. The study provides new information for the cancer association on the pricing of services and offers concrete recommendations for pricing practices. It could be useful for further research to examine the customer perspective in more detail and compare the pricing models among different cancer associations.
Keywords: hinnoittelu; kolmas sektori; asiantuntijapalvelut; tuotteistus; järjestöt; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master's Programme in Industrial Management