Vetovoimaisen työnantajakuvan muodostuminen : Ammatillisen erityisoppilaitoksen teknisten alojen ohjaus- ja opetushenkilöstön näkemyksiä - Vuorma, Lotta (My University, 2024)
Työnantajakuvan merkitys rekrytoinnissa ja organisaation menestyksessä on korostunut nykyajan työmarkkinoilla, jossa käydään kilpailua parhaista osaajista työelämän muuttuviin tarpeisiin. Suomalainen työelämä on murroksessa, jossa yhä suurempi osa työvoimasta on yli 55-vuotiaita. Samanaikaisesti työnhakijoiden odotukset työnantajia kohtaan ovat korkeammalla kuin koskaan ja työnantajien on vastattava näihin odotuksiin kehittämällä vetovoimaista sekä aitoa työnantajakuvaa. Työnantajakuvalla tarkoitetaan selkeää ja todenmukaista kuvaa yrityksestä työnantajana, jota yritys toiminnallaan itse luo. Työnantajakuva pohjautuu aitoon työntekijäkokemukseen ja vetovoimaista työnantajakuvaa kehittääkseen yritysten on ymmärrettävä työntekijöidensä työn motivaatio-, merkitys- ja pitovoimatekijöitä. Vetovoimaisen työnantajakuvan ansiosta yritykset kykenevät houkuttelemaan parhaat osaajat joukkoonsa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten vetovoimainen työnantajakuva muodostuu ja mitkä tekijät ovat merkityksellisiä työnantajassa. Tutkimus on toteutettu ammatillisen erityisopetuksen kontekstissa ja kohdeyrityksenä toimi Ammattiopisto Luovi. Kohderyhmänä toimi Luovin teknisten alojen ohjaus- ja opetushenkilöstö, josta lähes puolet saavuttaa alimman vanhuuseläkeiän seuraavan 10 vuoden aikana, joka antaa syyn aiheen tutkimukselle yrityksessä tulevien vuosien rekrytointeja ajatellen. Ammatillista koulutusta haastavat hallituksen rahoitusleikkaukset, jonka vuoksi työnantajakuvan tutkiminen on ajankohtaista toimialalla. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen keskiönä toimii työnantajakuva. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan työnantajakuvan käsitteitä ja työnantajakuvan vaikutusta rekrytointiin, työntekijäkokemusta sekä sen yhteyttä työnantajakuvaan. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua ja haastateltavaksi valikoitui 9 kohderyhmän henkilöä. Tutkimusaineiston analysoinnissa hyödynnettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä ja tätä hyödynnetään, kun tutkitaan ihmisten kokemuksia asioista ja halutaan saavuttaa syvällinen ymmärrys tutkittavasta ilmiöstä. Tutkimuksen mukaan vetovoimainen työnantajakuva muodostuu vakaasta yrityksestä, joka on onnistunut luomaan avoimen, rehellisen, arvopohjaan sekä luotettavuuteen perustuvan kulttuurin, jossa toisiaan kunnioittava, kannustava ja iloinen työyhteisö ovat työssä viihtymisen perusta. Työtehtävän merkityksellisyys, mielekkyys, kehittymismahdollisuudet sekä vuorovaikutuksellinen johtaminen ovat keskeisiä työntekijöiden sitoutumisen ja motivaation edistäjiä. Vetovoimainen työnantaja korostaa viestinnässään hyvää työyhteisöä ja työntekijöiden arjen kokemuksia. Nykyisten työntekijöiden suositukset vahvistavat työnantajan vetovoimaisuutta merkittävästi. Tutkimuksen myötä voidaan päätellä, että vetovoimainen työnantajakuva syntyy organisaation sisältä työntekijäkokemuksen ollessa keskiössä.
Keywords: työnantajat; rekrytointi; organisaatiot; ammatillinen erityisopetus; työntekijät; yrityskuva; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|; Kasvuyrityksen johtaminen