Toimitusjohtajan johtamistyyli ja konkurssiriski - Heikkilä, Jenna (My University, 2026)
Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella toimitusjohtajan transformatiivisen ja transaktionaalisen johtamistyylin yhteyttä konkurssiriskiin. Johtamistyylillä tarkoitetaan johtajan tapaa toimia johtaessaan alaisiaan. Tähän kuuluu johtajan tapa motivoida, ohjata ja tehdä päätöksiä. Transformatiivinen johtaja motivoi ja inspiroi alaisiaan, kun taas transaktionaalinen johtaja keskittyy alaisten suorituksiin ja tästä palkitsemiseen. Tutkielman tarkoituksena on laajentaa konkurssiriskin tarkastelua myös johtamisen näkökulmaan, sillä johtamisella on havaittu olevan merkittävää yhteyttä yrityksen menestykseen. Tutkielma rakentuu kahden tutkimuskysymyksen varaan: (1) Miten toimitusjohtajien johtaminen ilmenee transformatiivisen ja transaktionaalisen johtamistyylin näkökulmasta? (2) Millainen yhteys toimitusjohtajan johtamistyylillä ja konkurssiriskillä on? Tutkielma on kirjallisuuskatsaus, joka tarkastelee aiempia tutkimuksia johtamistyyleistä, ylimmän johdon vaikutuksista suoriutumiskykyyn ja konkurssiriskin mahdollisuutta. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu transformatiivisen ja transaktionaalisen johtamistyylin sekä Upper Echelons -teorian ympärille. Upper Echelons -teorian mukaan yrityksen suoriutumiskykyyn heijastuvat johtajien ominaisuudet. Kirjallisuuden perusteella johtamistyylit eivät vaikuta suoraan yrityksen konkurssiriskiin, vaan niiden vaikutus välittyy epäsuorasti johdon strategisten päätösten kautta yrityksen suorituskykyyn. Epävarmoissa olosuhteissa korostuu entisestään johtamistyylin merkitys yrityksen kyvylle selvitä vaikeista tilanteista. Johtopäätöksenä todetaan toimitusjohtajan toiminnan välittyvän eri tavoin transformatiivisen ja transaktionaalisen johtamistyylin kautta. Transformatiivinen johtaminen nojaa alaisten innostamiseen ja kehittämiseen, kun taas transaktionaalinen johtaminen keskittyy alaisten suorituksiin ja tästä palkitsemiseen. Kumpikaan transformatiivinen tai transaktionaalinen johtamistyyli ei vaikuta suoraa yrityksen konkurssiriskiin, mutta kirjallisuuden perusteella transformatiivinen johtamistyyli näyttäytyy suotuisampana vaihtoehtona. Transformatiivinen johtaja osaa suhtautua paremmin muutokseen ja kehittää yritystä eteenpäin inspiroivalla otteella. Nämä tekijät voivat heijastua yrityksen suoriutumiskykyyn ja siten myös epäsuorasti vähentää konkurssiriskiä. Tulokset eivät ole kuitenkaan yksimielisiä, mikä viittaa johtamistyylin kontekstisidonnaisuuteen.
Keywords: johtaminen; yritykset; johtajat; johtajuus; toimitusjohtajat; organisaatiot; esihenkilöt; konkurssi; vaikutukset; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|