Tärkeimmät USA:n makrotalousuutiset suomalaisten sijoittajien kannalta - Seitsonen, Saana (My University, 2004)
USA:n makrotalousuutisten on todettu vaikuttavan huomattavasti sijoitushyödykkeiden hintojen kehitykseen. Tämän tutkielman tarkoituksena onkin tutkia, mitä USA:n makrotalousuutisia suomalaiset sijoittajat pitävät kaikista tärkeimpinä eli mitkä uutiset vaikuttavat eniten sijoitushyödykkeiden hintojen kehitykseen Suomessa. Tutkimuksessa keskitytään yhteentoista USA:n makrotalousuutiseen, jotka on valittu tutkimuksen perusjoukoksi aikaisemman kirjallisuuden perusteella. Markkinoiden epävarmuutta kuvaavan implisiittisen volatiliteetin arvot perustuvat tutkimuksessa suomalaiseen FOX –volatiliteettiin ja tutkittava ajanjakso ulottuu tammikuusta 1994 joulukuuhun 1998. Regressioanalyysin ja epäparametristen testien antamien tulosten mukaan suomalaisten sijoittajien kannalta tärkeimpiä makrouutisia ovat: työllisyysraportti ER, työvoimakustannuksista kertova ECI, tuottajahintaindeksi PPI, ansiotulojen kehitystä kuvaava RE sekä bruttokansantuote-indikaattori GDP. Tutkimuksen tulokset tukevat lisäksi hypoteesia liittyen implisiittisen volatiliteetin käyttätymiseen: Epävarmuus keskimäärin kasvaa niinä päivinä, kun uutisia ei julkaista ja vähenee päivinä, joina uutisia julkaistaan. Lisäksi tutkielmassa tutkitaan volatiliteetin reagointiviivettä suomalaisilla optiomarkkinoilla sekä sitä, vaikuttavatko negatiiviset uutiset positiivisia enemmän markkinoiden epävarmuuteen. Regressioanalyysien tulokset osoittavat, että volatiliteetin lasku ei jatku enää makrotalousuutisen julkaisupäivää seuraavana päivänä, vaan epävarmuus liittyen makrotalousuutisen informaatiosisältöön poistuu julkaisupäivän aikana. Uutisten luonteella ei myöskään ole vaikutusta uutisten suhteelliseen tärkeyteen, sillä sekä negatiiviset että positiiviset uutiset aiheuttavat tilastollisesti merkityksellisen laskun implisiittisessä volatiliteetissa.
Keywords: makrotalousuutiset; implisiittinen volatiliteetti; optioteoria; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|