Tilapäisten valtiontukipuitteiden hyödyntäminen : COVID-19 pandemian aiheuttamien taloudellisten vaikutusten lieventämisessä - Myllymäki, Jenni (My University, 2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää mitä tilapäisillä valtiontukipuitteilla tarkoitetaan COVID-19 pandemian aikana, sekä miten komissio on arvioinut pandemian aikana tukitoimien soveltuvuutta sisämarkkinoille. Tutkimuskysymyksiin on lähdetty vastaamaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107(3)(b) artiklassa määritetyn häiriöpoikkeuksen näkökulmasta. Komission asettamia tilapäisiä valtiontukipuitteita tarkastellaan komission antamien tiedonantojen pohjalta. Koska pandemia vallitsee edelleen, on tarkasteluun otettu viisi ensimmäistä komission antamaa muutostiedonantoa. Komission arviointilinjaa tukitoimien soveltuvuudesta sisämarkkinoille COVID-19 pandemian aikana tarkastellaan komission tiedonantojen, sekä ilmailualaa koskevien valtiontukipäätösten pohjalta. Tutkielma sivuaa myös unionin yleisen tuomioistuimen tulkintalinjaa häiriöpoikkeuksen soveltamisesta COVID-19 pandemian aikana. Tarkastelu kohdennetaan siihen, onko tuomioistuimella komission kanssa yhteinen tulkintalinja häiriöpoikkeuksen soveltamisesta tilapäisten valtiontukipuitteiden voimassa olon aikana, vai eroaako tuomioistuimen tulkinta komission tulkinnasta. Tutkielmassa ei käsitellä niitä komission pandemian aikana tekemiä toimia, jotka eivät liity häiriöpoikkeuksen soveltamisalaan. Lisäksi tarkastelu on rajattu koskemaan vain COVID-19 pandemian alkuaikaa. Tutkielman tutkimusmetodi on lainoppi eli oikeusdogmatiikka. Oikeusdogmatiikan tutkimuskohteena ovat normit, normien sisältö, voimassa oleva oikeus, sekä lakien ja muiden oikeuslähteiden sisältö ja sen merkitys. Kyseistä tutkimusmetodia on hyödynnetty tutkielmassa erityisesti tulkitsemalla ja systematisoimalla voimassa olevaa valtiontukisääntelyä. Tutkielman tutkimusaineisto koostuu Euroopan unionin lainsäädännöstä, kansainvälisistä sopimuksista, oikeuskirjallisuudesta, komission tiedonannoista ja päätöksistä, sekä unionin oikeuskäytännöstä. Tutkielman johtopäätöksissä on todettu, että tilapäisten valtiontukipuitteiden avulla komissio on pyrkinyt hyödyntämään valtiontukisääntöjen joustavuutta asettamalla voimaan sellaisia malleja, joiden avulla turvataan erityisesti yritysten riittävä likviditeetin saanti, sekä yritysten toiminnan jatkuvuus. Muutostiedonannoissa komissio on laajentanut jäsenvaltioiden mahdollisuuksia tukea yrityksiä pandemian keskellä laajentamalla tilapäisiä valtiontukipuitteita, luomalla uusia tukimalleja, sekä pidentämällä tilapäisten valtiontukipuitteiden soveltamisaikaa. Tutkielman johtopäätöksissä on huomattu komission kiinnittävän arvioinnissaan huomiota siihen, että toimenpide täyttää komission asettamat sisämarkkinoille soveltuvuuden edellytykset, sekä on taloudessa olevan vakavan häiriön poistamiseen nähden tarpeen, asianmukainen, sekä oikeasuhtainen. Lisäksi unionin yleinen tuomioistuin on ratkaisuissaan pitäytynyt komission kanssa yhteisessä arviointilinjassa, eikä tuomioistuin ole pääsääntöisesti kumonnut komission valtiontukipäätöksiä.
Keywords: valtiontuki; tukeminen; kilpailu (talous); sisämarkkinat; COVID-19; taloudelliset vaikutukset; vaikutukset; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|