Tukitoiminnon ulkoistamismallin kehittäminen - Case: Metso Oyj - Vuoristo, Tuomas (My University, 2006)
Metalliteollisuus on viimeisten vuosikymmenten aikana kokenut suuria muutoksia. Kilpailu ja nopeasti kehittyvä teknologia ovat luoneet yrityksille paineita kehittää uusia ja tehokkaampia toimintatapoja. Kehitys ydinliiketoimintoihin keskittyvää strategiaa kohden on kasvavassa määrin lisännyt tukitoimintojen ulkoistamista. Kaikki käytössäolevat resurssit on suunnattava jatkuvan kilpailuedun saavuttamiseen omalla toimialalla. Tämä tutkimus on tehty tapaustutkimuksena Metso Oyj:lle hankinnan kehittämisen tarkoituksiin. Tutkimuksen tavoitteena on ollut ymmärtää ja kuvata tukitoiminnon ulkoistamisprosessin kulku yleiseen ostotoiminnan malliin perustuen. Tutkimuksessa on luotu malli Metso Oyj:n tarpeisiin ja kokemuksiin perustuen, ja tavoitteena on antaa pohja tuleville tukitoimintojen ulkoistuksille. Teoriaosuudessa on käsitelty transaktiokustannusteoriaa ja resurssiperustaista teoriaa osana ulkoistamispäätöksenteon prosessia, joiden kautta on pyritty ymmärtämään syvemmin hankintatoimen teoriaan sekä ulkoistamiskirjallisuuteen pohjautuvaa teoreettista viitekehystä. Tutkimus on suoritettu laadullisena tutkimuksena. Empiirinen aineisto on kerätty haastattelemalla henkilöitä sekä konsernin että sen eri osien johtoasemista. Näin tutkimukseen on saatu sekä strategisen että operatiivisen tason laajuutta. Lisäksi aineistona on käytetty kahden tukitoiminnon ulkoistamisprojektin dokumentaatiota. Teoreettisen osan viitekehyksellä on pyritty ohjaamaan prosessimallin syntyä.
Keywords: Strateginen johtaminen; ulkoistaminen; transaktiokustannusteoria; resurssiperustainen teoria; hankintatoimi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|