Riskitekijöiden vaikutus tilintarkastusasiakkaan hyväksyntään - Ossberg, Niko (My University, 2013)
Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten erilaiset riskitekijät vaikuttavat tilintarkastajan päätökseen hyväksyä yritys tilintarkastusasiakkaaksi. Tutkielma keskittyy kolmeen riskitekijään, jotka yhdessä muodostavat tilintarkastustoimeksiannon kokonaisriskin. Tutkielman merkittävimpinä innoittajina ovat Johnstonen (2000) ja Johnstone ja Bedardin (2003) tutkimukset riskien vaikutuksista tilintarkastusasiakkaan hyväksymiseen. Riskitekijöiden vaikutusta päätöksentekoon tutkittiin KHT-tilintarkastajille lähetetyn kyselyn avulla. Vastaajia pyydettiin tekemään päätös yrityksen hyväksymisestä tilintarkastusasiakkaaksi perustuen yrityksestä annettuihin tietoihin. Päätöksensä pohjaksi vastaajat saivat tiedot yrityksen johdon rehellisyydestä ja taloudellisesta tilasta sekä siitä vaikuttaako mahdollinen toimeksianto tilintarkastusyhteisön kannattavuuteen ja maineeseen. Valitut tiedot perustuivat aikaisempiin tutkimuksiin ja kuvasivat toimeksiantoon liittyviä riskejä. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin olisivatko he halukkaita muuttamaan omaa toimeksiannon toteuttamista, jotta riskejä voitaisiin lieventää. Kyselylomake lähetettiin 300 KHT-tilintarkastajalle. Vastauksia kyselytutkimukseen saatiin 44, jolloin vastausprosentiksi muodostui 14,7. Saadun aineiston tilastollinen testaus suoritettiin Khiin neliön riippumattomuustestillä ja Fisherin eksaktilla testillä. Aineistolle tehtiin myös parivertailuja ja laskettiin vastausten keskiarvoja. Saadut havainnot osoittavat riskitekijöiden vaikuttavan vaihtelevasti tilintarkastajan päätökseen hyväksyä yritys tilintarkastusasiakkaaksi. Tilintarkastusriskiä kuvannut yrityksen johdon rehellisyys oli yksittäin tarkasteltuna voimakkain yrityksen hyväksymiseen vaikuttava tekijä. Asiakkaan liiketoimintariskiä kuvannut yrityksen taloudellinen tila vaikutti heikoiten yrityksen hyväksyntään. Vastaajat nostivat kerättävän tilintarkastusevidenssin mukauttamisen ja kokeneiden tilintarkastajien mukaan ottamisen tehokkaimmiksi toimeksiannon riskisyyden lieventäjiksi.
Keywords: tilintarkastus; tilintarkastusriski; asiakkaan hyväksyntä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|