Vapaaehtoistoiminnan johtaminen sisäisen motivaation keinoin - Åkers, Olivia (My University, 2025)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia vapaaehtoistoiminnan johtamista, sekä tarkastella käytetäänkö siinä sisäisen motivaation johtamisen keinoja. Tutkimuksessa vapaaehtoistoiminnan johtaminen rajataan ammattimaisesti johdettuun toimintaan. Sisäisen motivaation johtamisen tarkastelussa käytetään apuna motivaatiotimantin käsitettä. Vapaaehtoistoiminta on kokenut muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana, jolloin myös sen johtaminen on muuttunut. Motivaatio on ollut osa vapaaehtoistoiminnan johtamista jo pitkään, mutta sen käsite on muuttunut ajan myötä. Myös vapaaehtoistoiminnan kenttä on muuttunut; sen voidaan nähdä laajentuneen. Tässä tutkielmassa käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää. Tutkimusaineisto on kerätty teemahaastatteluilla, jonka jälkeen aineisto on analysoitu käyttämällä sisällönanalyysiä. Haastateltavina oli vapaaehtoistoimintaa tarjoavien organisaatioiden työntekijöitä, jotka työskentelevät vapaaehtoisten johtamisen ja ohjaamisen parissa. Haastattelut koostuivat teemoista, jotka pohjautuivat sisäisen motivaation johtamisessa huomioitaviin seikkoihin. Lisäksi haastatteluissa hahmotettiin, lukeutuuko organisaation vapaaehtoistoiminta ammattimaisesti johdettuun toimintaan. Vastaukset koottiin motivaatiotimantin aiheiden mukaisesti eri teemoihin ja avattiin siten. Tuloksissa oli vain hieman eroja organisaatioiden välillä. Kaikissa panostettiin vapaaehtoisten kiittämiseen, ja koettiin palautteen antamisen ja toimintaan vaikuttamisen mahdolliseksi vapaa- ehtoiselle. Myös motivaation merkitys oli tunnistettu tärkeäksi heti toiminnan alkuvaiheessa ja vapaaehtoista haluttiin tukea ja kannustaa kehittymään tehtävässä.
Keywords: vapaaehtoistyö; kolmas sektori; johtaminen; motivaatio; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|