Puolustusvoimien terveydenhuollon kumppanuuden kehittäminen - Kurvinen, Olli-Veikko (My University, 2002)
Suomen puolustusvoimat on viimeisten vuosien aikana tehostanut toimintaansa keskittämällä resurssejaan keskeisiin tehtäviinsä, ydintoimintoihin ja hankkimalla muut toiminnot ulkopuolisten toimijoiden tuottamina. Sotilasterveydenhuollon kannalta tämä merkitsee verkostoitumista yleisen terveydenhuollon palvelujen tuottajiin. Tämän työn tarkoituksena on tutkia puolustusvoimien terveydenhuolto- järjestelmän yhdentämistä siviiliterveydenhuoltojärjestelmään siten, että sotilasterveydenhuollon erityistarpeet otetaan huomioon. Tutkimuksessa tarkastellaan niitä puolustusvoimien terveydenhuollon ydintoimintoja, mitkä on säilytettävä puolustusvoimien tuottamina, ja toisaalta, mitä tukitoimintoja voidaan hankkia kumppanuusajattelun mukaisesti toimintoja ulkoistamalla. Tutkimuksessa keskitytään sotilasterveydenhuollon keskeisiin toimijoihin. Puolustusvoimien terveydenhuollon kehittämishankkeen tuloksiin vaikutetaan toimintatutkimuksen metodein. Tutkija osallistui aktiivisesti kehittämismishank- keen organisaation toimintaan edistämällä kumppanuusajattelun ja siihen liittyvien ilmiöiden teoreettista ymmärtämistä ja soveltamista puolustusvoimien toiminnalliseen viitekehykseen. Tutkimuksessa ilmeni, että puolustusvoimien terveydenhuollon organisaatiota ja toimintaa voidaan kehittää kumppanuusajattelun mukaisesti, jolloin resursseja vapautuu ydintoimintojen käyttöön ja syntyy kustannussäästöjä.
Keywords: Kumppanuus; verkostoituminen; terveydenhuolto; puolustusvoimat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|