Tuulivoiman ympäristövaikutukset - Hirvonen, Martti (My University, 2026)
Tässä diplomityössä tutkitaan tuulivoiman tuottamaa melua ja sen ympäristövaikutuksia osana tuulivoiman kokonaisvaikutuksia. Tutkimuksen lähtökohdat liittyvät tuulivoiman nopeaan kasvuun uusiutuvana energianlähteenä, jonka ympäristövaikutuksia on arvioitava huolellisesti hankkeiden suunnittelun ja hyväksyttävyyden varmistamiseksi. Keskeinen tutkimuskysymys on tuulivoimaloiden melun synty, leviäminen ja vaikutukset ihmisiin sekä elinympäristöön, huomioiden myös muut ympäristötekijät kuten linnusto, lepakot ja maisema. Työn teoriapohjana käytetään tuulivoiman teknisiä periaatteita, akustiikkaa ja ympäristövaikutusten arviointia. Keskeisiä käsitteitä ovat aerodynaaminen ja mekaaninen melu, äänen eteneminen, häiritsevyys, matalataajuinen ääni sekä tuulivoiman vaikutukset luontoon ja maisemaan. Kirjallisuustutkimuksena työ pohjautuu tieteellisiin julkaisuihin, viranomaisraportteihin ja alan asiantuntijalähteisiin. Aineistona toimivat myös Kurikan ja Mustasaaren tuulivoimapuistojen ympäristövaikutusten arviointiraportit. Työssä käsitellään ensin tuulivoiman perusteita ja tuuliolosuhteita, minkä jälkeen siirrytään äänen ja melun käsitteisiin sekä tuulivoimalamelun erityispiirteisiin. Melun vaikutuksia analysoidaan häiritsevyyden, unen laadun ja hyvinvoinnin näkökulmasta, huomioiden ilmakehän olosuhteiden rooli äänen leviämisessä. Lisäksi tarkastellaan tuulivoiman vaikutuksia linnustoon ja maisemaan sekä esimerkkikohteiden kautta. Keskeisiä havaintoja on, että tuulivoimalamelu syntyy pääasiassa aerodynaamisesti ja sen koettu häiritsevyys riippuu monista tekijöistä kuten taajuudesta, sääolosuhteista ja asenteista. Vaikutukset ovat paikallisia ja liittyvät etenkin viihtyvyyteen, eivät niinkään vakaviin terveysriskeihin. Linnusto- ja maisemavaikutukset korostavat sijoittelun merkitystä ja esimerkkikohteet osoittavat vaikutusten vaihtelevuutta.
Keywords: tuulivoimalat; tuulienergia; ympäristövaikutukset; melu; vaikutukset; ympäristöhaitat; tuulipuistot; fi=Energiatekniikka, DI|en=Energy Engineering|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|en=Degree Programme in Electrical Engineering and Energy Technology|