Johtajuus etätyöntekijän näkökulmasta: Etätyön johtamisen merkitys etätyötä tekevälle milleniaanille - Hyvärinen, Heidi (My University, 2019)
Etätyö on kasvattanut suosiotaan ja sen tekeminen on yleistynyt tasaisesti. Etätyön yleistymiseen ovat vaikuttaneet mm. työelämän muutokset, teknologian kehitys sekä organisaatioiden halu vastata työelämän muuttuviin vaatimuksiin. Etätyön yleistymisen on ennakoitu jatkuvan myös tulevaisuudessa. Etätyötä on tutkittu paljon, mutta työmuodon vaikutuksista ja etätyön johtamisesta tarvitaan tutkimusten mukaan vielä lisätietoa. Etätyön johtaminen vaikuttaa oleellisesti siihen, voivatko työntekijät onnistua etätyössä. Tämän tutkimuksen tavoite on lisätä ymmärrystä etätyön johtamisesta, tarkastelemalla etätyötä tekevien milleniaalien kokemuksia siitä. Tutkimuksessa tarkastellaan, millaista johtajuus etätyössä on ja millainen merkitys sillä on etätyötä tekevälle milleniaanille. Milleniaalit on valittu tutkimuksen kohderyhmäksi, koska heidän osuutensa työelämässä kasvaa jatkuvasti ja heidän osaamistaan on opittava hyödyntämään. Tulosten avulla organisaatiot voivat kehittää etätyön johtamisprosesseja ja yksittäiset johtajat voivat kehittää omaa työtä. Teoreettisessa osiossa tarkastellaan etätyötä ja sen johtamista kansainvälisten tutkimusten ja kirjallisuuden avulla. Ensimmäisessä osassa määritellään etätyö ja siihen liittyvät lähikäsitteet, jonka jälkeen tarkastellaan etätyön vaikutusta työntekijään ja työhön. Etätyö määritellään työksi, joka siirretään työnantajan toimitiloista toisaalle, vaikka työtä voisi tehdä myös konttorilla. Lisäksi etätyön tekemisessä hyödynnetään teknologiaa. Jälkimmäisessä teoriaosassa tarkastellaan etätyön johtamista eri tutkimusten avulla. Mitä etätyön järjestäminen organisaatiossa tarkoittaa ja millainen johtajan rooli on etätyön toteutumisessa? Lisäksi määritellään virtuaalijohtaminen, sillä se liittyy etätyön johtamiseen oleellisesti. Virtuaalijohtaminen voidaan määritellä hajautetun työn johtamiseksi, ja etätyö on osa hajautettua työtä. Tutkimus on kvalitatiivinen ja sen aineisto on kerätty haastattelemalla kahtatoista (12) etätyötä tekevää milleniaalia, jotka kaikki työskentelevät eri organisaatioissa. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina, jotta työntekijöiden kokemukset pääsivät esiin. Empiirinen aineisto analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä mukaillen, jotta tuloksissa korostuu etätyöntekijöiden näkemykset etätyön johtamisesta. Tulosten mukaan etätyön johtaminen rakentuu kahdeksasta teemasta. Teemat jaettiin yhdistävien tekijöiden perusteella kolmeen kategoriaan: etätyön mahdollistavat tekijät (ohjeet ja säännöt, teknologia, selkeä työnkuva), etätyön aikana vaikuttavat ja työnkuvan perusteella mukautettavat tekijät (työn seuranta, viestintä) sekä jatkuvaa kehittämistä ja huomiota vaativat teemat (luottamus, ilmapiiri, itsensä johtaminen). Kaikki haastatteluun osallistuneet nostivat itse esiin nämä kahdeksan teemaa. Tulosten mukaan johtaja voi toiminnallaan edesauttaa etätyössä onnistumista tai epäonnistumista. Hänen on huomioitava kaikki kahdeksan osa-aluetta ja pohdittava millainen johtaja haluaa olla. Etätyön johtamisessa pienet tekijät vaikuttavat siihen, millaiseksi etätyö muodostuu ja miten työntekijät sen kokevat. Johtajan on toimittava suunnitelmallisesti ja oltava tietoinen siitä, miten hänen toimintansa vaikuttaa työyhteisöön. Tuloksissa korostuivat teemat: luottamus, viestintä ja selkeä työnkuva. Molemminpuolinen luottamus on etätyön perusta, jota voidaan rakentaa mm. viestinnän avulla. Johtajan oletettiin kiinnittävän viestintään erityistä huomiota, koska se vaikutti etätyön selkeyteen ja mielekkyyteen merkittävästi. Selkeä työnkuva puolestaan lisäsi etätyömotivaatiota. Johtopäätöksenä voidaan todeta etätyön johtamisen olevan monimuotoista. Itsenäisissä tehtävissä johtajan toiminta on mahdollistavaa ja tarvittaessa tukea antavaa. Etäjohtajan on toimittava suunnitelmallisesti, mukautettava toimintaansa työyhteisön mukaan ja oltava tavoitettavissa.
Keywords: etätyö; etätyön johtaminen; virtuaalityö; virtuaalityön johtaminen; hajautettu työ; milleniaali; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|