”syö piparia ja juo kahvia :)” Facebookin statustekstien funktiot - Alakero, Helena (My University, 2009)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Facebookin statustekstien funktioita. Tavoitteeseen haettiin vastausta analysoimalla verkkoyhteisö Facebookista loka-marraskuussa 2008 kerättyä aineistoa. Aineisto koostui 623 julkisesta profiilista. Aineisto kerättiin Facebookin kymmenestä kaupunkiyhteisöstä, joista kerättiin joka viides julkinen profiili tarkasteluun. Menetelmänä käytettiin Roman Jakobsonin teoriaa viestinnän funktioista. Jakobsonin mukaan viestinnällä on kuusi erilaista funktiota: viittausfunktio, ilmaisufunktio, vaikuttamisfunktio, faattinen funktio, metakielellinen funktio ja poeettinen funktio. Tavoite jakaantui neljään tutkimuskysymykseen. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen, kuka Facebookin statustekstejä kirjoittaa, haettiin vastausta tarkastelemalla sukupuoli- ja ikäjakaumaa. Analyysivaiheessa tarkasteltiin myös, kuinka moni oli kirjoittanut statustekstikenttään. Aineiston profiilien käyttäjistä lähes puolet oli kirjoittanut statustekstikenttään jotain sisältöä. Suurin osa statustekstien kirjoittajista oli 18–29-vuotiaita miehiä tai naisia. Naiset olivat kirjoittaneet enemmän varsinaisia statustekstejä. Tyhjiä statustekstejä ilmeni enemmän miehillä. Toiseen tutkimuskysymykseen, mitä Facebookin statusteksteissä kerrotaan, vastattiin viittausfunktion kautta. Aiheet olivat arkisia ja sävyltään neutraaleja tai negatiivisia. Yleisimpiä aiheita olivat töihin ja opiskeluun sekä terveydentilaan liittyvät aiheet. Kolmanteen tutkimuskysymykseen, miten Facebookin statusteksteissä asioista kerrotaan, etsittiin vastausta ilmaisufunktion, metakielellisen funktion ja poeettisen funktion kautta. Statusteksteissä kerrottiin käyttämällä eri tehokeinoja, kuten välimerkkejä korostetusti, hymiötä ja luovia ilmaisuja. Neljänteen tutkimuskysymykseen, miksi Facebookin statusteksteissä kerrotaan tiettyjä asioita, vastattiin vaikuttamisfunktion ja faattisen funktion avulla. Asioita kerrottiin, koska haluttiin vaikuttaa lukijoihin ja pitää auki sosiaalista kanavaa. Viittausfunktio ja metakielellinen funktio olivat statustekstien yleisimpiä funktioita. Kolmanneksi eniten toteutui ilmaisufunktio. Vaikuttamisfunktio ja poeettinen funktio ilmenivät aineistossa kohtalaisesti. Vähiten aineistossa esiintyi faattinen funktio. Suurin osa statusteksteistä oli kirjoitettu suomenkielellä ja lähes puolet käyttäjistä vastasi statustekstikentän kysymykseen ”Mitä teet juuri nyt?”.
Keywords: Facebook; julkisuus; statusteksti; verkkoviestintä; verkkoyhteisö; viestinnän funktio; virtuaalinen identiteetti; yksityisyys; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|