PÄÄOMASIJOITTAJAN HALLITUSTYÖSKENTELY JA SIJOITUSSEURANTA - Suorituskykymittaristo sijoitusseurannassa - af Hällström, Mikael (My University, 2009)
Tämän tutkielman tavoitteena on luoda uutta näkemystä erityisesti suomalaisen pääomasijoittajan sijoitusvaiheen toimintaan sekä kehittää pääomasijoitustoimintaan soveltuva suorituskykymittaristo. Tarkoituksena on tutkia pääomasijoittajan toimintaa kohdeyritysten hallituksissa, sekä pyrkiä luomaan suorituskykyä mittaava mittaristo, jonka avulla pääomasijoittaja kykenee tehokkaammin tekemään päätöksiä kohdeyritysten kriittisten toimintojen kehittämisestä. Tutkimuksessa keskeisinä kysymyksiä tarkastellaan tapoja kuinka pääomasijoittaja toteuttaa hallitustyöskentelyä kohdeyrityksissä, kuinka sijoitusseurannassa käytettävää informaatiota hankitaan sekä hyödynnetään, mitä tekijöitä pääomasijoittaja kohdeyrityksen toiminnassa arvioi ennen ja jälkeen sijoituksen tekemistä sekä kuinka suorituskykymittaristoja voidaan hyödyntää pääomasijoittajan sijoitusseurannassa. Aineistona tutkielmassa käytetään erään suomalaisen pääomasijoitusyhteisön johtoasemassa olevien henkilöiden kanssa käytyjä haastatteluita. Lisäksi aineistona toimii tutkielman toteutuksen aikana kehitetyn suorituskykymittariston rakentamisprosessin aikana tehtyjä huomioita pääomasijoittajan toiminnasta ja tästä prosessista saatuja tuloksia. Tutkielman tuloksena esitetään kattavaa analyysiä pääomasijoittajan sijoituksen aikaisesta toiminnasta kohdeyrityksissä sekä niiden kehittämisessä. Tutkielman konkreettisena tuloksena esitetään aineiston avulla toteutetun, erityisesti pääomasijoittamiseen tarkoitetun, suorituskykymittariston kehys, jonka avulla pääomasijoittaja kykenee toteuttamaa sijoitusseurantaa ja kohdeyritysten kehittämissuunnitelmaa tehokkaammin ja laadukkaammin. Rakennettu mittaristo koostuu kuudesta keskeisimmästä liiketoimintaan vaikuttavasta tekijästä joihin pääomasijoittaja kykenee toiminnallaan vaikuttamaan. Varsinaista mittaristoa testataan tutkielmassa heikolla markkinatestillä jonka mittaristo läpäisi. Lisäksi mittariston osalta on merkittävää, että kehitetty mittaristo on otettu käyttöön pääomasijoittajan käytännön sijoitusseurannassa.
Keywords: Pääomasijoittaminen; hallitustyöskentely; sijoitusseuranta; suorituskykymittaristo; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|