Transitiva och intransitiva verb för animata fenomen i språkbadselevers uppsatser - Hämäläinen, Henni (My University, 2013)
Tutkimukseni tarkoituksena on tarkastella kielikylpyoppilaiden verbien käyttöä kielikylpykielessä eli ruotsissa 9. vuosikurssilla sekä kvantitatiivisesti että kvalitatiivisesti Espoossa, Vaasassa ja Turussa. Tutkin, missä määrin kielikylpyoppilaat käyttävät verbejä, ovatko verbit transitiivisia vai intransitiivisia ja millaisia verbejä he käyttävät, jakamalla verbit yhdeksään semanttiseen kenttään, verbien merkityksen perusteella. Tutkielmani keskittyy verbisemantiikkaan. Tutkimusmateriaalini koostuu 45 ainekirjoituksesta, joissa kielikylpyoppilaat kertovat australialaiselle kirjeenvaihtokaverille Suomen talvesta. Tarkastelen verbejä, jotka esiintyvät stimulussanojen ihminen ja eläin kontekstissa. Materiaali käsittää yhteensä 710 verbiä kun sekä transitiiviset että intransitiiviset verbit molempien stimulussanojen kanssa otetaan mukaan. Ihmistä käsitteleviä verbejä on 556 ja eläintä käsitteleviä verbejä on 154. Transitiiviset verbit muodostavat suuremman osan stimulussanan ihminen kanssa kun taas intransitiiviset verbit muodostavat suuremman osan stimulussanan eläin kanssa. Transitiivisia ihmistä käsitteleviä verbejä on 434, ja intransitiivisia 122. Transitiivisia eläintä käsitteleviä verbejä on 53, ja intransitiivisia verbejä 101. Tutkimustuloksista käy ilmi, että kielikylpyoppilaat käyttävät enemmän transitiivisia kuin intransitiivisia verbejä. Oppilaiden kuvaillessa ihmistä he käyttävät runsaasti apuverbejä, tunneverbejä sekä verbejä, jotka kuvaavat erilaisia harrastuksia ja aktiviteetteja. Eläimiä kuvaavat transitiiviset verbit ovat useimmiten fyysistä olotilaa kuvaavia sekä apuverbejä. Intransitiiviset verbit ihmistä kuvailtaessa ovat suurimmaksi osin liikkumista kuvaavia verbejä ja fyysistä olotilaa kuvaavia. Eläimiä käsittelevät intransitiiviset verbit kuvaavat myös useimmiten fyysistä olotilaa ja liikkumista.
Keywords: transitiva och intransitiva verb; språkbad; svenska; semantiskt fält; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|