Tuotteen hiilijalanjäljen laskeminen suomalaisessa metalliteollisuusalan yksityisessä pk-yrityksessä : Case-tutkimus - Alatalkkari, Hanna (My University, 2025)
Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen uhka, jonka vaikutuksen merkitys on korostunut viime vuosikymmenten aikana. Hiilidioksidi, metaani, typen oksidit ja muut kaasutyypit, joita kutsutaan yhteisnimitykseltään kasvihuonekaasuiksi, aiheuttavat ilmaston lämpenemisen. Ne päästävät suuren osan auringon säteilystä lävitseen, mutta estävät maan pinnalta heijastuvaa lämpösäteilyä poistumasta avaruuteen, mikä nostaa maan pintalämpötilaa. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana pienten ja keskisuurten yritysten rooli vastuullisina toimijoina on herättänyt maailmanlaajuisesti kasvavaa huolta. Tämä pohjautuu arvioon, jonka mukaan pk-yritykset ovat vastuussa 60–70 prosentista koko teollisuusalan aiheuttamasta ympäristön kuormituksesta Euroopan alueella. Tämän vuoksi pk-yritykset ovatkin avainasemassa, kun tarkastellaan sosiaalisten ja ympäristöön liittyvien resurssien hallintaa. Pk-yritysten asema tärkeimpänä yritys- ja työllistämismuotona tekee niistä olennaisia toimijoita, kun pyritään kohti oikeudenmukaisempaa ja ympäristön kannalta kestävämpää talouskehitystä. Tutkielman tavoitteena on laskea case-yrityksen valmistaman tuotteen hiilijalanjälki hyödyntämällä kehdosta portille -mallia, jossa tarkastellaan tuotteen elinkaaren aikaisia päästöjä raaka-aineiden hankintavaiheesta tuotteen valmistumiseen saakka. Lisäksi tavoitteena on tuottaa yksityiskohtaista tietoa case-yrityksen valmistaman tuotteen elinkaaren vaiheiden aikaisista hiilidioksidipäästöistä sekä auttaa case-yritystä tunnistamaan mahdollisia päästövähennyskohteita. Tavoitteen saavuttamiseksi asetetaan kolme tutkimuskysymystä, joihin vastataan tutkielman empiriaosuudessa. Tutkielma toteutetaan hyödyntämällä empiiristä tapaustutkimusta eli niin sanottua case-tutkimusta. Tutkielman aineisto koostuu sekä laadullisesta että määrällisestä aineistosta. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu kolmesta eri kokonaisuudesta, joita ovat metalliteollisuusalan rooli ilmastonmuutoksessa, elinkaariarviointi ja hiilijalanjäljen laskentastandardit. Teoreettinen viitekehys muodostaa perustan, johon tutkielman empiirinen osuus perustuu. Hiilijalanjälkiselvityksen kohteena olevan tuotteen hiilijalanjäljeksi saatiin 3946,11 kg CO₂ekv. Tulosten perusteella suurin osa tuotteen elinkaaren aikaisista päästöistä syntyy raaka-ainemateriaalien valmistuksessa. Raaka-ainemateriaalien valmistus muodosti yli 96 prosenttia tuotteen tarkastelun kohteena olevien elinkaaren vaiheiden aikaisista päästöistä. Energiankulutus, raaka-ainemateriaalien kuljetus case-yritykseen, jätejakeiden käsittely, jätejakeiden kuljetus kierrätyskeskukseen ja kaatopaikalle erilliskäsittelyyn muodostavat yhteensä 3,23 prosenttia tarkastelun kohteena olevan tuotteen elinkaaren aikaisista päästöistä. Saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että olisi perusteltua kohdentaa ensisijaiset päästövähennystoimenpiteet raaka-ainemateriaalivalintoihin sekä materiaalitehokkuuden parantamiseen.
Keywords: elinkaariarviointi; hiilijalanjälki; kestävä kehitys; pienet ja keskisuuret yritykset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|