Energiayhtiön riskienhallintaa täydentävät suojausstrategiat optioilla - Huhta, Olli-Matti (My University, 2013)
Tutkielmassa tutkitaan eri optiostrategioiden sekä teknisen analyysin toimivuutta osana sähkömarkkinoilla toimivan energiayhtiön riskienhallintaa. Tutkimuksen ensimmäisellä hypoteesilla testataan, onko tuotetulle sähköenergialle mahdollista optiostrategioiden avulla saavuttaa korkeampi suojauksen keskihinta optioiden voimassaoloaikana tasaisin väliajoin tasamääräisenä tehtyyn termiinisuojaukseen verrattuna. Toisella hypoteesilla verrataan vuosittain parhaiten menestyneen strategian suojauksen keskihintaa suojattavan vuoden systeemihintaan, jolloin saadaan selville, olisiko tuotettu sähkö kannattanut jättää suojaamatta ja myydä reaaliajassa Nord Pool Spotin markkinoilla. Tutkielmassa testatut strategiat perustuvat optioiden eri toteutushintoihin sekä teknisen analyysin menetelmien osalta 20 päivän liukuvaan keskiarvoon, MACD-indikaattoriin sekä Bollingerin nauhoihin. Eri strategioita on yhteensä 24. Aineisto koostuu johdannaissähköpörssi NASDAQ OMX Commoditiesin vuosien 2004–2012 johdannaistuotteiden sekä Nord Pool Spotin systeemihinnan päivittäisistä päätöshinnoista. Tutkimustulokset osoittavat, että optiostrategioilla oli tiettyinä vuosina mahdollista nostaa suojauksen keskihintaa, kun niitä verrattiin optioiden kohde-etuutena olleella vuositermiinituotteella tasaisesti tehtyyn suojaukseen. Tutkielmalle asetetuista hypoteeseista ensimmäinen toteutui neljänä vuonna seitsemästä ja toinen kahtena vuonna seitsemästä. Tutkimuksessa mukana olleista teknisen analyysin menetelmistä liukuva keskiarvo osoittautui parhaaksi.
Keywords: Energiayhtiön riskienhallinta; sähkömarkkinat; optiostrategiat; tekninen analyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|