Työhyvinvoinnin johtamisen vaikutus tuloksellisuuteen - Kosonen, Kristiina (My University, 2017)
Työhyvinvoinnin johtamisen vaikutus tuloksellisuuteen on laaja ilmiö, jolla on merkitystä jokaisella eri tasolla yksilöstä yhteiskuntaan. Vaikka henkilöstön työhyvinvoinnin merkitys tuloksellisuuteen tiedostetaan, sitä ei oteta juurikaan huomioon yrityksen tuloksellisuutta tarkasteltaessa. Työhyvinvoinnin johtamisen vaikutuksia tuloksellisuuteen on toistaiseksi vaikea mitata tarkasti, koska osa tuloksista on aineetonta pääomaa. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako työhyvinvoinnin johtaminen organisaation tuloksellisuuteen. Työhyvinvoinnin johtaminen koostuu fyysisestä, henkisestä sekä sosiaalisesta työympäristön ongelmien tarkkailusta, niihin reagoimisesta ja ilmenevien puutteiden korjaamisesta. Tuloksellisuutta tarkastellaan tuottavuuden, sairauspoissaolojen, vaihtuvuuden sekä palvelun laadun osalta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys keskittyy avaamaan työhyvinvoinnin, johtamisen ja tuloksellisuuden näkökulmia. Analyysissa tarkastellaan työhyvinvoinnin johtamisen tekijöiden vaikutusta tuloksellisuuden osa-alueisiin. Aineistona käytettiin elektronisesti koottua sekundaarista aineistoa (N=181) ja aineiston analyysissa sovellettiin yksisuuntaista varianssianalyysia (ANOVA) sekä t-testiä. Tutkimuksesta löytyy organisaation työhyvinvoinnin johtamisen parissa työskenteleville tietoa siitä, mitkä asiat tukevat organisaation tuloksellisuutta. Esimerkiksi koulutus- ja kehittämisstrategian olemassaolo tukee tulosten mukaan kaikkia tutkittuja tuloksellisuuden osa-alueita.
Keywords: työhyvinvointi; johtaminen; tuloksellisuus; työhyvinvoinnin vaikutus tuloksellisuuteen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|