Projektit kehittämisen välineenä sosiaali- ja terveyspalveluissa - Forslund, Riitta (My University, 2015)
Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata ja selvittää muutostyön hallintaa ja haasteita sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisen sekä projektikehittämisen näkökulmasta. Tutkimuksen painopisteenä on Suomen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittäminen ja erityisesti projektien kautta toteutettava muutos ja muutoksen juurruttaminen osaksi organisaation toimintaa. Tutkimuksella kartoitettiin lisäksi näkemyksiä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä ja organisaatioiden muutokseen vaikuttavista tekijöistä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin Väli-Suomen päihde- ja mielenterveyshankkeen Välittäjä 2013 -hankkeen ohjausryhmien jäsenille. Kysely toteutettiin puolistrukturoituna kyselynä internetin Webropol -sovellusta hyödyntäen ja se lähetettiin 98:lle ohjausryhmän jäsenelle. Siihen vastasi 49 vastaajaa, kyselyn vastausprosentti on 48%. Tutkimustulosten mukaan juurruttaminen hankkeissa on tärkeä kehittämistyön osio, joka tulee huomioida jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Monipuolinen ja laaja-alainen viestintä ja tiedottaminen nähdään omalta osaltaan vaikuttavan kehitettyjen käytäntöjen juurtumiseen. Henkilöstö ja palveluja käyttävät asiakkaat tulee myös osallistaa koko muutosprosessiin. Hankkeen käytäntöjen juurruttamiseksi on laadittava juurruttamissuunnitelma, jota toteutetaan yhdessä kehittämisen kohteena olevan organisaation henkilöstön kanssa. Moniammatillinen ja monialainen sektorirajat ylittävä yhteistyö ja verkostoituminen koetaan onnistuneen kehittämisen ja juurruttamisen edellytyksinä. Juurruttamisen tavoitteena on motivoituminen muutokseen, muutoksen hyödyn ymmärtäminen sekä koko organisaation sitoutuminen muutoksen läpiviemiseen. Organisaatioissa on osattava luopua toimimattomista toimintatavoista ja annettava tilaa uudelle tavalle toimia ja tehdä. Kehitetyille käytännöille tulee osoittaa selkeä paikka organisaation rakenteissa, jotta ne tulevat osaksi arjessa tehtävää työtä.
Keywords: Projekti; kehittäminen; muutos; juurruttaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|