Apumuistien historia ja käytettävyys - Tåg, Paulina (My University, 2006)
Apumuisteilla tarkoitetaan pysyviä pitkäaikaisvarastoja, joihin voidaan tallentaa tiedostoja ja varmuuskopioita, sekä joista niitä tarvittaessa voidaan hakea. Apumuistit säilyttävät sisältämänsä tiedon ilman sähköä. Tässä diplomityössä on tutustuttu vuosien saatossa tietokoneissa käytössä olleiden yleisimpien apumuistien historiaan, tekniikkaan, käyttökohteisiin ja tehokkuuteen. Lopuksi tarkastellaan myös lyhyesti esille tuotujen apumuistien käytettävyyttä. Tarkastelussa lähdetään liikkeelle reikänauhoista ja -korteista. Magneettinauhojen, kiintolevyjen ja levykkeiden jälkeen tutustutaan CD- ja DVD-levyihin sekä muistikortteihin. Lisäksi luodaan vielä lyhyt katsaus muutamiin muihin apumuisteihin. Uusia apumuisteja on kehitetty nopeassa tahdissa vastaamaan tietokoneiden ja nykyään myös muiden pienten digitaalisten laitteiden tallennustarpeita sekä tallennuskapasiteetin että nopeuden ja fyysisen koon osalta. Apumuistien kehitys on ollut muiden tietoteknisten laitteiden ohella erittäin nopeaa ja se tulee tulevaisuudessa jatkumaan kohti yhä monikäyttöisempiä ratkaisuja. Tämän diplomityön tarkoitus onkin tuoda esiin jo historiaan jääneiden apumuistien merkitys nykypäivän laitteiden kehityksessä.
Keywords: Apumuisti; tiedon tallennus; käytettävyys; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Tietotekniikan koulutusohjelma (DI)|