Sähköverkon vikatallenteiden automaattinen käsittely - Ruotsalainen, Jari (My University, 2013)
Suojareleen vikatallenteen sisältämiä tietoja voidaan analysoida ja analyysin perusteella voidaan käynnistää esimerkiksi vian paikantaminen. Työn aiheena on automaattinen vikatallenteiden prosessointi COM600 verkkoautomaationohjaimessa ja toimistossa tai vastaavassa ympäristössä. Työn rajauksena on ABB Relion sarjan suojareleet, jotka toteuttavat COMTRADE standardin nykyiset versiot. Työn tavoite on kehittää ohjelmisto, jonka avulla voidaan muodostaa automaattinen raportti häiriötilanteessa syntyvästä vikatallenteesta sekä tehdä ensimmäinen analyysi viasta liipaisuhetken tietojen perusteella. Lisäksi kehitettävää ohjelmaa voi käyttää manuaalisesti työpisteessä tehtävälle vikatallenteiden analyysille. Työssä tutkittiin miten suojareleen asettelut vaikuttavat vikatallenteeseen. Työssä perehdyttiin releiden noudattamaan IEC 60255–24 (COMTRADE) standardin määrittelemään vikatallenteen rakenteeseen. Tulkinnan perusteella kirjoitettiin ohjelmistoon tulkki, joka kääntää releestä tulevan binäärimuotoa olevan vikatallenteen ASCII- muotoiseksi. Ohjelma luo PDF- raportin halutusta ASCII- raakatiedosta, jonka ohjelma on kirjoittanut csv- tiedostoon. Työssä ohjelmoidun graafinen käyttöliittymän avulla lisätään ja poistetaan hakemistot, joiden tiedostotapahtumia ohjelmisto valvoo. Lisäksi käyttöliittymän avulla voidaan manuaalisesti luoda uusi raportti ja selata tallennehakemistoja. Valmista ohjelmaa testattiin simuloimalla häiriötilanteita kun suojareleen ohjelmistoon oli aseteltu erilaisia analogia ja binääritulo- kombinaatioita. Muodostuneen raportin tiedot olivat vertailuohjelma WaveWin kanssa yhtenevät. Työssä pohdittiin jatkokehitysmahdollisuuksia vertailemalla muihin vastaaviin töihin. Tässä opinnäytetyössä kehitetty ohjelmisto toimii halutulla tavalla. Erityistilanteessa, jossa sama suojarele lähettää samanaikaisesti vikatallenteen, voi ohjelman toimintaa vielä parantaa. COM600 verkkoautomaationohjaimelle voidaan ohjelmoida omia ohjelmistoja. Ohjelmisto tallentaa prosessoidun vikatallenteen csv- muodossa tiedostoon. Tiedostoa voi käyttää jatkoanalyyseihin esimerkiksi MatLab- ohjelmistolla. Raportti tallentuu yleiseen PDF- muotoon ollen helposti käytettävissä.
Keywords: Sähköverkko; suojarele; vikatallenne; COM600; COMTRADE; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Tietotekniikan koulutusohjelma (DI)|