Pakotteiden huomioiminen osana vastuullisia julkisia hankintoja : Näkökulmana sosiaalinen vastuullisuus ja ympäristövastuullisuus - Kulmala, Anni (My University, 2025)
Julkisiin hankintoihin käytetään vuosittain merkittäviä summia valtion taloudesta, minkä vuoksi hankintojen vaikutuksia on alettu yhä enenevissä määrin tarkastelemaan myös taloudellisten hyötyjen ulkopuolelta. Vastuullisuus on noussut merkittäväksi arvoksi julkisten hankintojen kontekstissa, ja tätä lähestytään tutkielmassa hyödyntäen sosiaalista vastuullisuutta ja ympäristövastuullisuutta. Yhtenä julkisten hankintojen vastuullisuuden elementtinä tutkielmassa tarkastellaan pakotteita ja niiden vaikutusta julkisiin hankintoihin. Pakotteet eli rajoittavat toimenpiteet ovat nousseet viime vuosina voimakkaasti esille niiden lisääntyneen määrän ja kiristyneen sääntelyn vuoksi. Rajoittavilla toimilla on monia tavoitteita, ja niillä pyritään muun muassa turvaamaan sekä vahvistamaan alueellista turvallisuutta ja perusoikeuksien toteutumista, mutta niillä voi pakotteen tyypin mukaan olla myös heikentäviä vaikutuksia. Pakotteiden ja vastuullisten julkishankintojen välistä suhdetta tarkastellaan tutkielmassa kirjallisuuskatsauksena, hyödyntäen vastuullisuuden näkökulmia. Pakotteilla pyritään edes-auttamaan vastuullista toimintaa ja julkishankintoja pyritään toteuttamaan yhä vastuullisemmin. Tämä ei ole kuitenkaan yksiselitteistä ja tutkielmassa tarkastellaan näiden yhteen sovittamista erilaisten tieteellisten lähteiden ja viranomaislähteiden pohjalta. Lisäksi tutkielmassa syvennytään siihen, miten pakotteiden noudattaminen vaikuttaa vastuullisiin julkishankintoihin. Tutkielma osoittaa, että julkishankintojen ja pakotteiden välinen suhde on moniulotteinen, erityisesti sosiaalisen vastuullisuuden ja ympäristövastuun näkökulmasta katsottuna, jonka vuoksi aiheesta tarvitaan jatkotutkimusta. Pakotteiden sekä vastuullisten hankintojen noudattaminen voi olla haastavaa samanaikaisesti johtuen muuntuvasta maailman tilanteesta sekä siihen kytköksissä olevasta monimutkaisesta sääntelystä. Tutkielmassa todetaan, että vastuu pakotteiden ja vastuullisten hankintojen toteutuksesta on hankintayksiköillä. Vastuullisten näkökulmien huomioimiseen julkishankinnoissa, on vain vähän olemassa olevaa sääntelyä, mikä korostaa hankintayksiköiden asenteita ja toimia. Organisaatioiden koko, arvot sekä käytettävissä olevat resurssit vaikuttavat siihen, kuinka hyvin vastuullisuutta halutaan edistää, ja toisaalta, miten sitä voidaan noudattaa hankintayksiköissä.
Keywords: fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|