Johdon omistuksen ja analyytikoiden seurannan vaikutus tilintarkastuspalkkiohin suomalaisissa pörssiyhtiöissä - Hanerva, Sami (My University, 2015)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia johdon omistusosuuden ja analyytikoiden seurannan vaikutuksia tilintarkastuspalkkioihin suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Aihe on kansainvälisessä tutkimuksessa ajankohtainen, eikä sitä ole tutkittu suomalaisella aineistolla. Tutkielman esikuvina toimivat Gotin, Hanin, Higgsin ja Kangin (2012) sekä Lin ja Liun (2013) tekemät tutkimukset, joissa tutkimuskohteena on ollut johdon omistusosuuden sekä analyytikoiden seurannan vaikutus tilintarkastuspalkkioihin. Esimerkkitutkimukset ovat toteutettu yhdysvaltalaisella sekä hongkongilaisella aineistolla. Tutkielman hypoteesit ovat muodostettu edellä mainituissa artikkeleissa käytettyjen tutkimushypoteesien pohjalta. Tutkielman tutkimusmetodina käytettiin lineaarista regressioanalyysia. Aikaisempien tutkimusten mukaisesti keskivälin johdon omistus jaettiin kolmeen eri suurusluokkaan. Tutkimustuloksena havaittiin, että johdon omistuksen ollessa alle viiden prosentin tasolla on tällä tilastollisesti merkitsevä negatiivinen vaikutus tilintarkastuspalkkioihin. Tilintarkastuspalkkioiden ja analyytikoiden seurannan välille löydettiin vastaavasti tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys.
Keywords: Tilintarkastuspalkkio; johdon omistus; analyytikoiden seuranta; lineaarinen regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|