Sisäisen tarkastuksen tason ja hyödynnettävyyden arviointi tilintarkastajan näkökulmasta - Laukka, Mikko (My University, 2008)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten tilintarkastajat painottavat kolmea sisäisen tarkastuksen ominaisuutta arvioidessaan sisäisen tarkastuksen tasoa. Ominaisuudet olivat pätevyys, objektiivisuus ja aiemman työn laatu. Tasoarvion ohella tutkielman tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon tilintarkastajat ovat valmiita vähentämään omaa työtään tukeutumalla sisäisen tarkastuksen työhön. Kolmas mielenkiinnon kohde oli, toimivatko tilintarkastajat johdonmukaisesti arvioidessaan sisäisen tarkastuksen tasoa ja päättäessään sisäisen tarkastuksen tekemän työn hyödyntämisestä. Tutkimusaineisto kerättiin KHT-tilintarkastajille osoitetulla kyselytutkimuksella. Vastaajat valittiin satunnaisesti KHT-yhdistyksen ylläpitämästä jäsenrekisteristä. Tilintarkastajia pyydettiin arvioimaan sisäisen tarkastuksen taso 27 sisäisen tarkastuksen profiilin kohdalla. Profiileissa sisäisen tarkastuksen tasoa vaihdeltiin kolmea mainittua ominaisuutta kuvaavilla muuttujilla. Kyselyssä tilintarkastajille kuvailtiin myös yksinkertainen tarkastustehtävä. Tilintarkastajia pyydettiin arvioimaan, kuinka paljon he olisivat valmiita vähentämään omia tarkastustuntejaan kyseisessä tarkastustehtävässä, mikäli 27 profiilissa kuvatut sisäiset tarkastukset olisivat jo tarkastaneet kohteen. Ominaisuuksien painotuksia tutkittiin lineaarisen regression avulla. Tilintarkastajien yksimielisyyttä ja tilintarkastajien taso- ja hyödyntämisarvioiden yhdenmukaisuutta tutkittiin Pearsonin ja Spearmanin korrelaatiokerrointen avulla. Tutkielman tulosten mukaan tilintarkastajat pitävät pätevyyttä sisäisen tarkastuksen tärkeimpänä ominaisuutena. Aiemman työn laatu oli toiseksi tärkein ja objektiivisuus vähiten tärkeä tutkituista ominaisuuksista. Tilintarkastajat olivat myös valmiita hyödyntämään merkittävästi laadukkaan sisäisen tarkastuksen tekemää työtä omissa tarkastuksissaan. Vastaajien välinen yksimielisyys ja yksittäisten vastaajien johdonmukaisuus olivat korkealla tasolla.
Keywords: Tilintarkastus; sisäinen tarkastus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|