Sijoittajansuoja kryptovaramarkkinoilla : MiCA-asetuksen tuomat muutokset - Hauta-aho, Linnea (My University, 2023)
Kryptovarojen suosion ja markkinoiden kasvaessa viranomaisilla on herännyt huoli sijoittajiin kohdistuvista riskeistä sääntelemättömillä kryptovaramarkkinoilla. Samaan aikaan digitaalinen kehitys on nopeutunut ja tuonut uudenlaisia mahdollisuuksia. Vuoden 2023 huhtikuussa Euroopan parlamentti hyväksyi MiCA-asetuksen, jonka tavoitteena on sekä suojata sijoittajaa että luoda Eurooppaan yhteinen kauppa-alue, jossa myös kryptovaramarkkinoilla olisi mahdollisuus kasvaa ja kehittyä. MiCA keskittyy sääntelemään kryptovaramarkkinoilla liikkeeseenlaskijoita ja palveluntarjoajia tuoden erilaisia vaatimuksia niiden toimintaan. Tässä tutkielmassa keskitytään selvittämään lainopillisin menetelmin, miten MiCA vaikuttaa sijoittajien asemaan kryptovaramarkkinoilla ja miten liikkeeseenlaskijoiden ja kryptovarapalvelun tarjoajien tulee uuden sääntelyn myötä ottaa huomioon sijoittajansuojan turvaaminen kryptovaramarkkinoilla. Koska kryptovaramarkkinat ovat hyvin spekulatiiviset ja kryptovarojen arvo voi heitellä paljon, on kryptovaroja pidetty sijoittajille riskialttiina sijoituskohteena. Kun sijoittajansuojaan keskittyvää sääntelyä ei ennen MiCAa kryptovaramarkkinoille ollut, on kryptovaramarkkinat olleet hyvin epävarmat ja epäluotettavat. Tätä kuvaa hyvin myös vuoden 2022 suuren kryptovarapörssi FTX:n romahdus, mikä oli osasyy kryptovaramarkkinoiden arvostuksen romahtamiseen. Sijoittajansuojan varmistamisella on mahdollista suojata sijoittajia väärinkäytöksiltä, joita kryptovaramarkkinoilla voi ilman sääntelyä esiintyä. Kun sijoittajaa suojaavaa sääntelyä luodaan kryptovaramarkkinoille, voi sijoittaja toimia kryptovaramarkkinoilla huomattavasti turvallisemmin.
Keywords: virtuaalivaluutta; sijoittajansuoja; lohkoketjut; EU-oikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|