Toimintolaskennan käyttöönotto ja hyödyntäminen suomalaisessa sairaalaympäristössä - Apajasaari, Hanna (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia toimintolaskennan käyttöönottoa ja hyödyntämistä suomalaisessa sairaalamaailmassa. Aikaisempien tutkimusten perusteella on tarkoitus selvittää käytetäänkö toimintolaskentaa suomalaisissa sairaaloissa ja hyödynnetäänkö toimintolaskennan tuottamaa informaatioita pääasiallisesti hinnoittelun ja laatuprojektien tukena. Tutkielman tarkoituksena oli lisäksi selvittää toimintolaskennan käyttöönoton ongelmia ja etuja laajemmalti. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään toimintolaskennan keskeistä teoriaa sekä esitellään tutkimuksen kannalta keskeisemmät aikaisemmat tutkimukset. Teoriaosuudessa selvitetään toimintolaskennan hyödyntämisen etuja ja haasteita sekä normaalissa yritysmaailmassa että sairaalaympäristössä. Teoriaosuudessa on käsitelty myös toimintolaskennan ja perinteisen kustannuslaskennan eroja sekä suomalaisissa sairaaloissa yleisesti käytettyjä kustannuslaskentamenetelmiä. Tutkimusaineisto kerättiin kyselytutkimuksena, joka lähetettiin kaikkiin suomalaisiin yliopistosairaaloihin, keskussairaaloihin, suurimpiin aluesairaaloihin sekä erikoislääkärijohtoisiin terveyskeskuksiin talousjohdosta vastaaville henkilöille. Tutkimusaineisto kerättiin vuonna 1999. Aineisto luokiteltiin sairaaloiden toimintatulojen perusteella kahteen luokkaan. Aineiston testaus suoritettiin käyttämällä Pearsonin korrelaatiokerrointa. Toimintolaskennan käytössä tuloluokkien välillä ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa. Tutkimustulosten perusteella voidaan lisäksi todeta, että toimintolaskentaa on pääasiallisesti käytetty hinnoittelu- ja laatuprojektien tueksi. Aineistoa käsiteltiin vertailtavuuden vuoksi myös luokittelemalla sairaalat palvelutason mukaisesti. Tulokset olivat samanlaiset riippumatta jakoperusteesta. Lisäksi toimintolaskennan implementointiin liittyvät edut ja ongelmat olivat vastanneiden mielestä samankaltaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa on todettu. Tutkielman tulokset puoltavat aikaisempia tutkimustuloksia kokonaisuudessaan.
Keywords: toimintolaskenta; kustannuslaskenta; sairaala; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|