Positiivisen psykologian vaikutus työhyvinvointiin : Johtamisessa ja johtamistyyleissä - Poijärvi, Ada-Anna (My University)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten positiivinen psykologia vaikuttaa työhyvinvointiin joh-tamisen ja erityisesti transformationaalisen, autenttisen ja palvelevan johtamistyylin näkö-kulmasta. Tutkielman tavoitteena on ymmärtää positiivisen psykologian teorioiden ja johtami-sen välistä suhdetta sekä millaisten mekanismien kautta ne vaikuttavat yksilön työhyvinvoin-tiin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja sen teoreettinen viitekehys rakentuu työhyvinvoinnin, voimavarojen, positiivisen psykologian teorioiden sekä kolmen johtamistyy-lin ympärille. Tutkielmassa painotetaan erityisesti PERMA- ja PERMA+4-mallia, broaden-and-build -teoriaa sekä psykologista pääoomaa ja sen HERO-ulottuvuuksia, joita sovelletaan trans-formationaalisen, autenttisen ja palvelevan johtamisen näkökulmista. Positiivisen psykologian keskeisenä ydinajatuksena ovat ihmisten synnynnäiset ominaisuudet, vahvuudet sekä kasvupotentiaali, joita pystytään kehittämään optimaalisen toimintakyvyn, resilienssin sekä onnellisuuden tukemiseksi. Näin positiivinen psykologia suuntaa painopisteen tarkastelun siihen, millä tavoin työntekijöiden vahvuuksia voidaan tunnistaa, vahvistaa ja hyö-dyntää hyvinvoinnin edistämisessä. Tutkielmassa havaitaan, että positiivisen psykologian näkökulmasta johtaminen voidaan nähdä mahdollisuutena vahvistaa sekä työntekijöiden että koko organisaation vahvuuksia vahvista-malla työntekijöiden myönteisiä piirteitä sekä onnistumisen kokemuksia, jossa esihenkilö pyr-kii vahvistamaan työntekijöiden henkilökohtaisia voimavaroja. Tutkielmassa havaitaan myös, että PERMA-,PERMA+4, broaden-and-build -teoria sekä psykologinen pääoma tarjoavat johta-misen kontekstissa mekanismeja ja selittävät, miten työhyvinvointi rakentuu ja kuinka sitä voidaan vahvistaa erityisesti psykologisten voimavarojen kautta. Tutkielmassa havaitaan myös, että transformationaalinen, autenttinen ja palveleva johtaminen tukevat työhyvinvointia hie-man eri mekanismien kautta, mutta ovat kaikki positiivisia johtamistyylejä, joiden hyvinvoin-tivaikutuksissa korostuu psykologisen pääoman vahvistaminen. Lisäksi tutkielmassa havaitaan, että transformationaalinen, autenttinen ja palveleva johtaminen toimivat JD-R-mallin näkö-kulmasta työn voimavaroina, jonka kautta ne vahvistavat yksilöllisiä voimavaroja, jotka linkit-tyvät psykologisen pääoman HERO-ulottuvuuksiin. Johtopäätöksenä esitetään, että positiivisen psykologian hyödyntäminen johtamisessa edistää työntekijöiden kokemaa työtyytyväisyyttä ja ehkäisee työuupumusta erityisesti psykologisen pääoman vahvistamisen kautta.
Keywords: johtaminen; työhyvinvointi; positiivinen psykologia; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|