Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden asumispalveluiden palveluekosysteemi ja siihen liittyvät kehittämistarpeet - Toivanen, Mervi (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja tietoisuutta Länsi-Uudenmaan ikääntyneiden asumispalveluista palveluekosysteeminä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aloittaessa alueen sosiaali-ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjänä 1.1.2023. Lisäksi tutkimuksessa kartoitetaan ikääntyneiden palveluissa alueen kunnissa työskentelevien asiantuntijoiden näkemyksiä ikääntyneiden asumispalveluiden kehittämistarpeista alueen ikääntymiskehitys huomioiden. Ikääntyneiden asumispalveluilla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa Sosiaalihuoltolain (1301/2014) mukaisia asumispalveluita. Tämä tutkimus on toteutettu toimintatutkimuksen lähestymistavalla yhteistyössä Länsi- Uudenmaan kuntien ikääntyneiden asumisen valmistelutyöryhmän kanssa. Tässä tutkimuksessa toiminnan muutoksen nähdään toteutuvan itseymmärryksen lisääntymisenä. Tämän tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on palvelutieteellisen ajattelun palveluperusteinen toimintalogiikka ja palveluekosysteeminäkökulma. Tutkimuksessa tarkastellaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palveluekosysteemiä Adnerin (2017) palveluekosysteemi rakenteena näkökulmasta, jonka mukainen tarkastelu tuo esille palveluekosysteemin toimintoja, toimijoita ja toimijoiden välisiä asemia sekä kytkeytymistä. Tutkimuksen aineisto muodostui julkisesti saatavilla olevasta kuntien ikääntyneiden asumispalveluihin liittyvästä dokumenttiaineistosta sekä teemahaastattelulla kerätystä haastatteluaineistosta. Aineistot analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysilla. Tämän tutkimuksen mukaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden asumispalveluiden toimintoja ovat tuettu asuminen, yhteisöllinen asuminen ja lyhtyaikainen ympärivuorokautinen palveluasuminen sekä pitkäaikainen ympärivuorokautinen palveluasuminen ja osavuorokausihoito. Lisäksi lyhytaikainen kuntoutus – ja arviointi sekä pitkäaikainen asuminen laitoksessa ovat oma toimintonsa. Asumispalveluiden keskeiseksi toiminnoksi hahmotetaan myös palveluohjaus, joka on asiakkaan kannalta ensimmäinen toiminto asumispalveluita tarvitessa. Palveluekosysteemin keskeisiä toimijoita ovat asiakkaan ja omaisten sekä henkilöstön lisäksi yksityiset palveluntuottajat, joiden rooli on esimerkiksi ympärivuorokautisen palveluasumisen osalta merkittävä. Asiantuntijoiden näkemysten mukaan hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelurakenteen tulisi tulevaisuudessa kehittyä yhteisöllisen asumisen tarjonnan lisääntymisellä ja asiakkaiden omaehtoisen ikääntymisvalmiuden tukemisella asumiseen liittyvän varhaisen suunnittelun avulla. Tässä tutkimuksessa tuotettu tieto on hyödynnettävissä Länsi-Uudenmaan ikääntyneiden asumispalveluiden kehittämisessä. AVAINSANAT: ikääntyneiden asumispalvelut, palveluekosysteemi
Keywords: ikääntyneet; asumispalvelut; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|