Ulkoistamisen haasteet ulkoistavalle yritykselle - Teräväinen, Julia (My University, 2010)
Ulkoistaminen on nykyään erittäin yleinen tapa organisoida liiketoimintaa. Nykyään yrityksen koko ei ole kovinkaan tärkeässä asemassa ulkoisuuspäätöstä tehtäessä,ulkoistamista tapahtuu kaikilla aloilla ja kohteena ovat monenlaiset liiketoimintaprosessit. Ulkoistamista tapahtuu yritysten kotimaassa ja ulkomaille ulkoistetaan yhä enemmän. Ongelmitta ei useinkaan selvitä ja tutkimusongelma onkin selvittää, miksi näin suuresti suosiota kerännyt ilmiö, joka tunnutaan näkevän ratkaisuna mitä useimpaan ongelmaan liiketoiminnassa, aiheuttaa niin paljon epäonnistumisia. Aikaisempi tutkimus lähestyy aihealuetta keskittyen tiettyyn kapeaan osa-alueeseen, mutta tämä tutkimus lähestyy ulkoistamisen haasteita yleisesti yksittäisen ulkoistavan yrityksen kannalta katsottuna. Tutkimuksessa selviää ulkoistamisen olevan tilanne, jossa yritys siirtää aiemmin itse hoitamansa toiminnon ulkopuolisen yrityksen hoidettavaksi. Ulkomaille ulkoistettaessa alihankkija ei sijaitse ulkoistavan yrityksen kotimaassa. Tutkimuksen kirjallisuusosio esittelee jo olemassa olevassa kirjallisuudessa esiin tulleet haasteet. Empiirisessä osassa selviää miten haasteet näkyvät liiketoiminnassa ja miten teoria eroaa käytännöstä. Tutkimus on tapaustutkimus ja tiedot kerätään haastattelemalla. Kohteena on seitsemän eri alalla toimivaa ja eri toimintoa ulkoistanutta yritystä. Yritykset ovat erikokoisia ja ulkoistavat sekä ulkomaille että kotimaassa. Monipuolinen yritysten joukko kuvastaa liiketoiminnan nykytilannetta, jossa ulkoistaminen ei ole vain rajatulla kentällä tapahtuva ilmiö. Tutkimus osoittaa, että haasteet voidaan luokitella strategisiin, yrityksen talouteen ja resursseihin, partneriin, ulkoistamistiimiin ja henkilöstöön, suhteeseen, kontrolliin ja maineeseen liittyviin alaluokkiin. Ulkomaille ulkoistamisen lisähaasteet liittyvät kohdemaan valintaan, kieleen ja kulttuuriin. Merkittävää on kuitenkin, että tämä tutkimus paljasti lisäksi uutuusarvolta merkittäviä haasteita. Markkinatilanne ja talouden tila vaikuttavat suuresti ulkoistamissuhteeseen. Ulkomaille ulkoistaessa taas kansainvälisen toiminnan aloittaminen saattaa osoittautua hyvin haastavaksi. Lisäksi ilmeni, että osaamista voidaan menettää ja vastoin olemassa olevaa tietoa ulkoistamistiimiin otetaan vain pieni joukko johtoportaan väkeä. Alihankkijoista taas paljastui, että toisinaan luvataan liikaa.
Keywords: ulkoistaminen; ulkomaille ulkoistaminen; haasteet; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|