Erokorvaus osana toimitusjohtajasopimusta - Kekkonen, Juuso (My University, 2013)
Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti toimitusjohtajasopimusten päättämistilanteisiin liitettäviä toimitusjohtajien erokorvauksia. Johdantoluvusta ilmenee tarve aiheen tarkastelulle. Tutkielmassa lähestytään tutkimusongelmaa erilaisten työsuhteisiin liittyvien perusmäärittelyjen kautta ja rakennetaan mahdollisia siltoja toimitusjohtajasopimuksen, muiden työsopimusten sekä johtajasopimusten välille erokorvausten näkökulmasta. Tutkielmassa käsitellään myös itse toimitusjohtajasopimusta, esimerkiksi sopimuksen laadintaan liittyvien seikkojen, kuten sopimuksen solmimisen, ehdoista sopimisen sekä sopimuksen synnyttämän oikeudellisen merkityksen kautta, pohtien niiden vaikutusta erokorvaus sopimusehdon muodostumiseen. Varsinainen tutkimusongelma koskee toimitusjohtajasopimuksen päättymistilanteissa sovellettavia erokorvauksia ja niiden käytännön täytäntöönpanoa. Millä perusteilla korvaus maksetaan tai voidaan jättää maksamatta sekä miten eri tilanteet vaikuttavat erokorvaukseen. Toimitusjohtajasopimuksen päättämistavoista käsitellään erikseen sekä irtisanominen, että purkaminen ja näiden kahden päättämistavan keskeisimmät erot sekä samankaltaisuudet liittyen erokorvauksiin. Erokorvaus voi muodostua osakeyhtiön maksettavaksi toimitusjohtajasopimuksen päättämistavasta huolimatta. Lähtökohtaisesti toimitusjohtajasopimus päätetään irtisanomalla, mutta sopimuksen purkaminen ei automaattisesti vapauta osakeyhtiötä sopimukseen perustuvasta velvollisuudesta maksaa erokorvaus. Ehtona on, että erokorvauksen maksamisesta myös purkamisen yhteydessä on asianmukaisella toimitusjohtajasopimuksella sovittu. Erokorvauksen ja korvauksen maksamisen tulkinta perustuu pitkälti tapauskohtaiseen arviointiin. Erokorvausehdon ottamista osaksi toimitusjohtajasopimusta voidaan pitää tärkeänä erityisesti toimitusjohtajan kannalta. Lähtökohtana tutkielman tekemiselle on ollut erokorvausten saama laaja julkinen huomio mediassa sekä erokorvauksen oikeudellinen merkitys toimitusjohtajalle. Toimitusjohtajan oikeudellinen asema poikkeaa perinteisistä työsopimuksista ja erokorvaus on toimitusjohtajasopimuksissa keskeisessä roolissa sopimuksen solmimishetkellä verrattuna työsopimuslainsäädännön alaiseen työsopimukseen.
Keywords: Toimitusjohtajasopimus; erokorvaus; työsopimus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|