Arvojen toteutuminen organisaatiossa Case Outokumpu Technology - Tikkanen, Tomi (My University, 2005)
Sidosryhmät asettavat yritysten toiminnalle yhä korkeampia eettisiä vaatimuksia, minkä vuoksi arvojen merkitys toimintaa ohjaavina tekijöinä on kasvanut. Lisäksi on huomattu, että yhteisten arvojen avulla voidaan saada organisaatio ponnistelemaan samaan suuntaan, joten arvoja voidaan hyödyntää taloudellisen tuloksen tekemisessäkin. Arvojen saaminen aidosti toiminnan perustaksi vaatii kuitenkin pitkäjänteistä sitoutumista, avointa dialogia sekä esimiesten näyttämää esimerkkiä. Muuten arvot saattavat jäädä korulauseiksi yrityksen vuosikertomukseen. Tutkielmassa selvitettiin, miten Outokummun arvojen koettiin toteutuvan Outokumpu Technology –yksikössä. Lisäksi arvioitiin Outokummun arvokoulutuksen tuloksia ja esimiesten esimerkin merkitystä arvoprosessin onnistumisessa. Tutkimuksen viitekehys käsittelee yrityksen arvoprosessia, arvojen tutkimista sekä johtajuutta ja organisaatiokulttuuria. Teoriaosassa kuvaillaan arvojen käsitettä, niiden ilmenemistä yrityksessä sekä vaikutusta yritysten toimintaan ja johtamiseen. Lisäksi kuvataan miten arvoja voidaan edistää ja millaista on arvojohtajuus. Empiirisen tutkimuksen aineisto hankittiin 200:lle Outokumpu Technology:n työntekijälle kohdistetulla kyselylomakkeella. Kyselyn tulosten analyysin perusteella Outokummun arvojen koetaan toteutuvan melko hyvin. Arvokoulutus on parantanut arvojen toteutumista outokumpulaisten toiminnassa, mutta suurin osa esimiehistä ei ole vielä ottanut asiakseen arvojen aktiivista edistämistä. Arvoprosessissa ei vielä ole saavutettu asetettuja tavoitteita.
Keywords: arvot; arvojohtaminen; organisaatiokulttuuri.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|