Ympäristösuorituskyky päästökauppasektorin energiayrityksen menestystekijänä - Taipale, Pekka (My University, 2005)
Tutkielmassa keskitytään yrityksen ympäristösuorituskyvyn ja taloudellisen suorituskyvyn välisen yhteyden olemassaoloon ja mahdollisen yhteyden luonteeseen erityisesti päästökaupan kontekstissa. Tutkimuksen lähtökohtana on Repetton ja Austinin (2000) viitekehys, jonka perusteella kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen tunnistetaan ponnekkaaksi ympäristökysymykseksi. Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen skenaarioista tärkeimmäksi arvioidaan päästökauppa. Yrityksen altistumisen skenaarion esitetään riippuvan ympäristösuorituskyvystä. Taloudellista suorituskykyä mitataan tilinpäätöstietojen perusteella. Ympäristösuorituskykyä mitataan hiilidioksidipäästöillä. Tilinpäätösinformaation perusteella muodostetaan faktoreita, jotka selittävät hiilidioksidipäästöjä yritystasolla. Aineiston perusteella ympäristöindikaattorien ja taloudellisten indikaattorien välistä yhteyttä tutkitaan regressioanalyysin avulla. Otos koostuu suomalaisista energia-alan yrityksistä. Tutkimuksessa ei pääosin havaittu merkitsevää yhteyttä päästöjen ja tilinpäätöstietojen välillä. Niissä tapauksissa, joissa merkitsevä yhteys havaittiin, oli ympäristösuorituskyvyn ja taloudellisen suorituskyvyn välinen yhteys luonteeltaan enimmäkseen positiivista.
Keywords: ympäristösuorituskyky; päästökauppa; faktorianalyysi; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|