Turvallisuustiedonhallinta Rikosseuraamuslaitoksessa - Vainio, Jesse; Paasonen, Jyri (Suomen Asianajajaliitto, 2022)
Vankeusaikaisen rikollisuuden estäminen ja laitosturvallisuuden ylläpitäminen on nähty yhä tärkeimmiksi tavoitteiksi vankeuden täytäntöönpanolle. Lainsäätäjä on huomioinut nämä tavoitteet lainsäädäntöpaketilla, joka tuli voimaan 1.5.2021. Lainsäädäntöpaketti osoittaa, että vankeusaikaisen rikollisuuden estäminen ja laitosturvallisuuden ylläpitäminen perustuu ratkaisevasti turvallisuustietoon. Artikkelissa tarkastellaan Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuustiedonhallinnan prosessin vaiheisiin liittyvää sääntelyä, jossa on huomioitu lakipaketin keskeiset muutokset. Rikosseuraamuslaitoksella on sinänsä hyvät keinot pyrkiä estämään erityisesti rikosten suunnittelua valvomalla esimerkiksi vankien yhteydenpitoa vankilan ulkopuolelle, mutta keinojen tosiasiallista tehokasta käyttöä vaikeuttavat tietyt muotovaatimukset. Vaikka tietojen rekisteröintimahdollisuuksia on laajennettu, on sääntelyssä edelleen puutteita, jotka estävät tiettyjen turvallisuustietojen rekisteröimisen. Sen sijaan mahdollisuus hankitun tiedon oma-aloitteiseen jakamiseen muille viranomaisille on hyvä muutos laajemminkin rikostorjunnan näkökulmasta. Rikosseuraamuslaitoksella on tehtäväkenttänsä vuoksi kaiken kaikkiaan hyvät mahdollisuudet hankkia tietoa erityisesti järjestäytyneestä rikollisuudesta. Näin ollen Rikosseuraamuslaitoksen turvallisuustiedonhallinnalla on merkittävä rooli vakavan ja ammattimaisen rikollisuuden torjunnassa.
Keywords: Rikosseuraamuslaitos; turvallisuus; rikollisuus; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|