Toimitusvarmuuden parantaminen tehtaan sisäisten riippuvuuksien avulla - Nieminen, Pia (My University, 2004)
Tutkimusongelmana on selvittää kohdeyrityksen laskennallisen ja todellisen toimitusvarmuuden poikkeaman syyt määrittelemällä toimitusvarmuutta eniten heikentävät sisäiset ja ulkoiset tekijät sekä tuotannon osien väliset riippuvuudet. Tutkimuksen tavoitteena on priorisoida toimitusvarmuutta heikentävien tekijöiden merkitys kvantitatiivis-kvalitatiivisesti ja määritellä tuotannossa esiintyvät riippuvuudet. Tutkimus pyrkii lisäksi nimeämään ratkaisuvaihtoehtoja toimitusvarmuutta heikentävien tekijöiden ja tehtaan sisäisten riippuvuuksien vaikutusten poistamiseksi ja minimoimiseksi. Tutkimuksen teoriaosassa perehdytetään lukija tuotannonohjaukseen liittyviin tekijöihin sekä tuotannon joustavuuden ja ketteryyden käsitteisiin. Samalla käsitellään verkostoitumista itsessään sekä sen yritykselle aiheuttamia riskejä. Teoriaosassa esitellään myös lyhyesti lean-logistiikan ja JIT-toimintatavan peruskäsitteet. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa käytetään tutkimusmenetelminä ideariiheä, AHP-mallia ja benchmarkingia. Empiirinen tutkimus osoitti, että yrityksen toimitusvarmuuden alenemisen takana ovat tehtaan sisäiseet riippuvuudet. Tutkimuksen toimeksiantajan vaatimuksesta sen tulokset pidetään kokonaisuudessaan salaisina.
Keywords: toimitusvarmuus; verkostoituminen; joustavuus; ketteryys; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|